Agenda

30 september: Tzvetan Todorov en Geert Mak

Woensdag 30 september ? 20.00 uur: ontmoeting met Tzvetan Todorov en Geert Mak

Discussie met Margot Dijkgraaf ter gelegenheid van de verschijning van de Nederlandse vertaling van Angst voor de barbaren bij Uitgeverij Atlas (vertaling Frans de Haan).

Hoe te reageren op terrorisme zonder, buiten de landsgrenzen, overmatig gebruik te maken van geweld? Hoe, in eigen land, te reageren op wat wordt beschouwd als een aanval op de democratische waarden zonder het beeld te vormen dat deze standvastigheid een vorm van intolerantie versluiert. Het nieuw boek van Todorov is een reflectie over “het treffen van culturen” waarmee de westerse democratieën worden geconfronteerd.

Tzvetan Todorov is een fervent verdediger van de humanistische traditie en is zowel filosoof, semioloog, linguïst en historicus. Hij vlucht in 1963 uit communistisch Bulgarije en gaat in Frankrijk studeren. Hij verwerft naamsbekendheid met Introduction de la littérature fantastique, en zijn Dictionnaire encyclopédique des sciences du langage in 1972. Tzvetan Todorovs werk is vertaald in meer dan 25 talen.

Geert Mak is journalist en historicus. Hij schreef In Europa: reizen door de twintigste eeuw waarin hij de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen eeuw schetst. Op basis van getuigenissen en ontmoetingen laat hij ons de individuele, menselijke dimensie van de grote lotsbestemmingen der volkeren lezen.

Tarieven: 6 / 4,5 / 3,5 euros
Informatie en reserveringen: d.bourgois@maisondescartes.nl / 020 531 95 35
In samenwerking met Uitgeverij Atlas. (Maison Descartes: www.maisondescartes.com)

Lees hier alvast een fragment uit Angst voor de barbaren, dat in september in Nederlandse vertaling verschijnt.