Agenda

26 februari uitreiking van de Nieuwe Schrijversprijs

Donderdag 26 februari wordt de Nieuwe Schrijversprijs uitgereikt. De prijs is een initiatief van de AKO en uitgeverij Free Musketeers. De shortlist bestaat uit de volgende vier boeken:

Pepijn Bierenbroodspot – Femplex
Wanneer de accentloze Amsterdammer Pepijn B. op Koninginnedag soapster Femmetje ontmoet in het Vondelpark, vermoedt hij niet dat deze kennismaking nog dezelfde dag een ingrijpende kentering in zijn leven en zijn gemoedsrust teweeg zal brengen. Femmetje blijkt namelijk niet alleen charmant, uitdagend en intelligent, ze is ook een borderliner. Femplex is een roman die zich afspeelt tegen het decor van Amsterdam en Curaçao met op de achtergrond het onafwendbare noodlot. Het is het dramatische verhaal van twee mensen uit de entertainmentwereld die wanhopig veel van elkaar houden maar die niet in staat zijn bij elkaar te blijven.

Ineke Fritz – De Achtertuin
De Achtertuin gaat over Sterre, Esther, Janna en Freek. Drie generaties vrouwen en een man, aan wie een familiegeheim wordt toevertrouwd. Sterre komt er op pijnlijke wijze achter dat creativiteit, drinken, slikken en onpersoonlijke sex niet leiden tot geluk. De reclame blijkt een goed betaalde schijnwereld, waarin Sterre de schijn echter niet meer kan ophouden. Esther maakt haar grote gemis aan moederliefde goed door Sterre met liefde te overladen. Te ver gaan in alles kenmerkt haar leven, in het goede en het minder geslaagde. Bart komt haar redden en sterft als Esther geleerd heeft om te leven. Janna’s liefde voor Jan is puur en oprecht, totdat die liefde tot Esther leidt. Onmacht, omstandigheden en milieu leiden tot een climax, die Janna als een groot geheim met zich mee draagt. Maar heeft ze het recht daar toe? Twijfel doet haar besluiten om haar vriend Freek in vertrouwen te nemen. Is het aan Freek om Janna’s geheim te bewaren?

Kirstin Rozema – Knopen in je touw
Floor Finstra (bijna 11) heeft het niet gemakkelijk. Op school lukt het niet zo met haar klasgenootjes en ook haar thuissituatie is niet fijn. Floors ouders hebben vaak ruzie. Dan koopt papa een chalet op een camping in Haaksbergen. Een heerlijke tijd breekt aan, tot mama een vreselijk geheim blijkt te hebben. Floors wereld stort in. Gelukkig zijn Oom Henk en Tante Marie er, de beheerders van de camping. Komt het ooit nog goed tussen Floors ouders?

Carl Slotboom – De man die zich mijn vader noemde
Als zijn moeder gestorven is, wordt Paul, naast de mishandelingen die hij al jarenlang ondergaat, door zijn vader ook nog eens seksueel misbruikt. Door ingrijpen van zijn klasseleraar wordt hij geplaatst in een gezinsvervangend tehuis. Hier openbaren zich de gevolgen van zijn opvoeding. In het pleeggezin, waar hij kort na zijn achttiende verjaardag terechtkomt, vindt hij nauwelijks aansluiting. Eenmaal volwassen kan hij amper het hoofd boven water houden. Op een regenachtige zaterdagmiddag kijkt hij terug op zijn leven en trekt de voor hem enige juiste conclusie.

De jury bestaat uit Heleen van Royen (voorzitter), Wim Niesten (winnaar Nieuwe Schrijversprijs 2007), Rita Schroen (eindredacteur CJP) en Coromandel Brombacher (chef redactie cultuur/entertainment Spits). De winnaar van de prijs wordt flink in de schijnwerpers gezet in alle AKO winkels én zijn of haar tweede boek zal worden uitgegeven door Free Musketeers. (www.nieweschrijversprijs.nl)