12 februari 2013

Kleur van geluk – Thomas Verbogt

Gesignaleerd door de redactie

Op 7 maart aanstaande verschijnt de nieuwe roman Kleur van geluk van Thomas Verbogt.

Wat dóé je met de gelukkige momenten in je leven?
Aan de vooravond van zijn zestigste verjaardag loopt Daniël Timmers door de stad waar hij is geboren en opgegroeid. Hij wil door herinneringen dwalen. In het stadspark herkent hij een oude vrouw die in een rolstoel wordt voortgeduwd. Toen hij zeventien was had hij een verhouding met haar waarvan niemand weet mocht hebben, want zij was vijfentwintig jaar ouder, getrouwd en de moeder van een vriendin van hem. Zij herkent hem niet, ze is haar leven vergeten.
Deze confrontatie veroorzaakt bij hem de vraag wat zijn eigen leven betekend heeft, waarom hij zich nooit heeft kunnen overgeven aan geluk, terwijl het geluk hem wel een paar keer omhelsde. Hij moet onderhand ergens thuiskomen en daar blijven.
Kleur van geluk is een filmisch geschreven roman met de melancholieke maar ook lichte toon die zo typerend is voor het literaire werk van Thomas Verbogt.

Thomas Verbogt (1952) schrijft romans, verhalen en toneelstukken, is columnist van De Gelderlander en vaak te horen bij de VPRO-radio. Zijn roman Verdwenen tijd (2009) werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, zijn roman Perfecte stilte (2011) voor de Gouden Boekenuil.

‘In het oeuvre van Thomas Verbogt draait het om nostalgie, gemiste kansen, ontspoorde levens. Belangrijk is de sfeer die hij oproept – een verrukkelijke loomheid, een zen-achtige melancholie en een fijnzinnige humor – en het proza waarmee hij het doet. Prachtig!’ NRC Handelsblad.

‘Juist de onnadrukkelijkheid van zijn vertelwijze, de bescheiden toonzetting ervan en zijn ingehouden stem, maken zijn werk indrukwekkend.’ De Groene Amsterdammer

‘De prachtige romans van Thomas Verbogt verdienen een heel groot publiek.’ Thomas Rosenboom


Kleur van geluk

Thomas Verbogt
Blz.: 224
Prijs: €18,95
eBook €9,99
Verschijnt 7 maart bij Uitgeverij De kring

 

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer