13 mei 2003

A NEW CULTURAL MAP OF EUROPE: Literatuur en cultuur in Tsjechië

Kun je met deze vragen ook in de bibliotheek terecht? Of bij het Info-Point Europa? Maken zij er een tentoonstelling over? Kennen ze de nieuwe schrijvers en de achterliggende geschiedenis?
Tijd voor bibliothecarissen en culturele professionals om de herschikking van de Europese kaart te bestuderen met oog voor culturele, sociale en politieke aspecten.

Goethe-Institut Amsterdam bibliotheek@amsterdam.goethe.org

Herengracht 470 Tel.: 020-5312900

voertaal: Nederlands

toegang: 10,– â?¬ (bijdrage in de gemaakte kosten vóór de lunch)

15,– â?¬ (lunch + documentatiemap)

Woensdag 21 mei : dagprogramma

11.00 uur De geschiedenis van Tsjechië

Vera Ebels-Dolanová, docent voor Oost-Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het CEEBP (Fonds voor Midden- en Oosteuropese Boekprojecten)

13.30 uur: Filmfragment ?De grens in mijn hart, R. Hof

14.00 uur Bibliotheken en uitgeverijen in Tsjechië

Dáša van der Horst-Nedorostková van het Tsjechisch Centrum in Den Haag

15.15 uur Literatuur en vertalingen in Tsjechië

Kees Mercks, universitair docent voor Slavische taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam

Avondprogramma:

Voor de liefhebbers is er aansluitend een avondprogramma met de Tsjechische sociologe JiÅina Å iklová (1935), grondlegster van de vakgroep Sociaal Werk aan de Karelsuniversiteit te Praag, alsmede van Gender Studies.

Jirina Šiklová: What can the Czech Republic expect from the European Union?

(voertaal: Engels. Toegang: â?¬ 5,00 / met korting: â?¬ 3,00)

aanvang: 20.00 uur

bron: http://www.goethe.nl/ – www.goethe.nl/ sk

Recent

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 november 2007

Een aantal jaren geleden heb ik een boek gelezen getiteld De kunst van het niets doen. Veel mensen reageerden met: "Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen." Daar ging het boek echter helemaal niet over. Dat boek ging over Taoïsme en de gebeurtenissen in je leven op je af laten komen, van alle kanten bekijken, en dan weer verder gaan met je leven. Niet steeds in willen grijpen, dingen naar je hand willen zetten of bezweren. In het nu leven, de weg gaan die klaarblijkelijk zo moet zijn. Bij dit boek reageren mensen hetzelfde "Dat is toch dat boek van die dominee die niet in God gelooft? Dat is toch die atheïst?." Opschudding alom.

Een aantal jaren geleden heb ik een boek gelezen getiteld De kunst van het niets doen. Veel mensen reageerden met: "Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen." Daar ging het boek echter helemaal niet over. Dat boek ging over Taoïsme en de gebeurtenissen in je leven op je af laten komen, van alle kanten bekijken, en dan weer verder gaan met je leven. Niet steeds in willen grijpen, dingen naar je hand willen zetten of bezweren.

Lees meer