18 april 2003

35mmPOEM in het Vondelpark: voorstellingen waarin stille film en poëzievoordracht worden gecombineerd (24-27 april)

Al bevatten stille films – de naam zegt het al – geen geluid, dit betekent niet dat ze in stilte werden vertoond. Het was zeer gebruikelijk om films live te begeleiden met een piano, een theaterorgel of een orkestje. Maar meer nog was begeleiding van een explicateur gemeengoed in de begindagen van de cinema. Uit kranten en tijdschriften uit die tijd kan je afleiden dat een goede explicatie op waarde werd geschat. Het was belangrijk voor een geslaagde voorstelling. Sommige voorstellingen trokken meer publiek door de faam van de explicateur dan door de films die in het vooruitzicht werden gesteld.

Elke voorstelling duurt 30 tot 50 minuten. In iedere voorstelling komt een andere dichter aan het woord. De films of filmfragmenten zijn gekozen en gemonteerd in samenspraak met de betreffende dichter. Voor de films wordt geput uit de archiefcollectie van het Filmmuseum. De gedichten hebben de dichters speciaal voor dit programma geschreven.

Donderdag 24 april / Filmmuseum Vondelpark (Parisien-zaal) / Aanvang 22:00 uur

Voordracht van Arjen Duinker in combinatie met werk van de Franse filmer Léonce Perret die in de periode tussen 1910 en 1915 tientallen korte films heeft gemaakt waarin liefdesleed, misverstand, speelkoorts en ontrouw een cruciale rol spelen.

Vrijdag 25 april / Filmmuseum Vondelpark (Parisien-zaal) / Aanvang 22:00 uur

Voordracht van K. Schippers in combinatie met de film ?À propos de Nice van Jean Vigo, een subtiele satire op gedrag en gewoontes van de jetset aan de Cote dAzur. De film mengt elementen van de documentaire met avant-garde technieken.

Zaterdag 26 april / Filmmuseum Vondelpark (Parisien-zaal) / Aanvang 22:00 uur

Voordracht van Erik Lindner in combinatie met een compilatie van diverse filmfragmenten uit de jaren 20. Een accent ligt op documentaire beelden van straten en buurten en menselijke bezigheden.

Zondag 27 april / Filmmuseum Vondelpark (Parisien-zaal) / Aanvang 14:00 uur

Voordacht van Mustafa Stitou in een voorstelling op basis van fragmenten van experimentele films uit de jaren 20 (Man Ray, J.C. Mol) gecombineerd met vroeg twintigste-eeuwse documentaire beelden uit Noord-Afrika.

Bron: http://biennale.netmasters.nl/biennale/index.cfm/site/Biennale03Ned/pageid/B94D6758-A208-22C4-BAD3C6D94C6127AB/themaID/DC9E6BB9-E8A9-92E8-E9859F88F62CCDA7/index.cfm – 35mmPOEM

/ le

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer