10 oktober 2005

Edward van de Vendel

Wie de website van de schrijver van het kinderboekenweekgeschenk van dit jaar aanklikt, verbaast zich over de enorme productie van deze auteur. Het geschenk Wat rijmt er op puree? is het vierde boek van Edward van de Vendel dit jaar en er staat er nog één op het programma. Voor volgend jaar staan er alweer drie titels gepland: het langverwachte vervolg De dagen van de Bluegrassliefde, een poëziebundel en een prentenboek. Het is duidelijk dat Van de Vendel niet stilzit.

Betrap me is het eerste boek van Van de Vendel, een bundel met kinderpoëzie (al het literaire werk tot 12 jaar krijgt het voorvoegsel kinder-, het werk van 12 tot 18 jaar jeugd-). Twee jaar later verschijnt nog een poëziebundel, maar in hetzelfde jaar breekt Van de Vendel ook door als prozaïst met een hervertelling van Vondels Gysbrecht van Aemstel, Gijsbrecht. Dat boek krijgt veel aandacht wint een Gouden Zoen en vanaf dat moment is de naam van de schrijver gevestigd. Prentenboeken, kinderboeken, jeugdboeken, poëzie voor kinderen, jeugd en volwassenen: de stroom houdt gelukkig niet op. De hoogste waardering ontvangt krijgt het boek Superguppie dat bekroond wordt met de Woutertje Pieterse Prijs 2004.
Van de Vendel begon zijn carrière voor de klas, als onderwijzer op de basisschool. Hij kent de wereld van kinderen en jongeren goed. In de Lemniscaatkrant zegt hij over het gebruik van moderne communicatiemiddelen in zijn kinderboekenweekgeschenk: ‘Ik vind het eerder opmerkelijk als personages in boeken niet e-mailen. Een boek zonder mobieltjes klopt ook niet. Iedereen heeft tegenwoordig een mobieltje. Dan moet je die toch terugvinden in een boek. En ik msn zelf ook. Zo moeilijk is dat niet.’
Op zijn echte website legt hij geduldig aan kinderen uit wat hij met zijn boeken bedoelt. Als Renske vraagt wat de term ‘bluegrassliefde’ precies is (‘Is dat een officiële term voor de liefde tussen twee jongens?’), krijgt ze vriendelijk uitleg van de auteur. Er klinkt respect in door voor de ernst en de bereidheid waarmee kinderen en jongeren zijn boeken lezen. En respect is ook een van de thema’s in het geschenk. Je hebt nog tot zaterdag de 15e de tijd om het te krijgen.
Bibliografie:
Betrap me 1996, Querido, Amsterdam. Poëzie 10+
Bijna alle sleutels 1998, Querido, Amsterdam. Poëzie 12+
Gijsbrecht 1998, Querido, Amsterdam. 12+.
Jaap deelt klappen uit 1999, Querido, Amsterdam. 6+
De dagen van de bluegrassliefde 1999, Querido, Amsterdam. 14+
Aanhalingstekens 2000, Querido, Amsterdam. Poëzie.
Dom Konijn 2000, Querido, Amsterdam. Prentenboek.
Wat ik vergat 2001, Querido, Amsterdam. 11+
Pup en Kit 2002, De Eenhoorn, Wielsbeke. 6+
Slik gerust een krijtje in – alles over de basisschool. 2002, Querido, Amsterdam. Non-fictie 11+
Resus 2003, Querido, Amsterdam. Prentenboek.
Superguppie 2003, Querido, Amsterdam. Poëzie 6+
Rood Rood Roodkapje 2003, De Eenhoorn, Wielsbeke. Prentenboek.
Het woei 2003, De Eenhoorn, Wielsbeke. Prentenboek
Zootje was hier 2004, De Eenhoorn, Wielsbeke. 8+
Prins Nul 2004, Zwijsen, Tilburg. 7+
Anna Maria Sofia en de kleine Cor 2004, Querido, Amsterdam. Prentenboek
Gloeiende voeten 2004, Querido, Amsterdam. 10+
Lied voor een girafje 2004, De Eenhoorn, Wielsbeke. Geschenkboekje
De lol 2004, Zwijsen, Tilburg. 6+
Superguppie krijgt kleintjes 2005, Querido, Amsterdam. poëzie 6+
Gooi dit boek maar uit het raam 2005, Zwijsen, Tilburg. 7+
Kleinvader 2005, Querido, Amsterdam. Prentenboek
Van de jongen die een eikenhouten stoeltje at 2005, De Eenhoorn, Wielsbeke.
Prentenboek
Voor jou, voor wie anders? 2005, Lemniscaat, Rotterdam. Prentenboek
Wat rijmt er op puree? 2005 CPNB kinderboekenweekgeschenk.
http://www.edwardvandevendel.com/
http://www.kinderboekenweek.nl/kbw/2005/
CP

Recent

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

19 november 2007

Net niet spannend genoeg
Door Fatima Bajja

Het lijkt alsof Sylvia Houweling alles heeft wat haar hartje begeert. Ze is getrouwd met Eddie Kronenburg, heeft twee kinderen en woont in een prachtig huis in Amsterdam-Zuid. Toch is het allemaal niet zo mooi als het lijkt. Eddie werkt namelijk in de onderwereld, hij is verantwoordelijk voor het transport van drugs.

Lees meer