Frank Koenegracht

Frank (Franklin Hendrikus) Koenegracht werd op 23 juli 945 geboren te Rotterdam. In 1970 stuurde hij, op aanraden van Lucebert en na enkele publicaties in Maatstaf, zijn gedichten op naar de Bezige Bij. Dit resulteerde een jaar later in zijn debuutbundel Een gekke tweepersoonswesp. Vijf jaar later volgde zijn tweede bundel Camping De Vrijheid.

Over deze bundel schreef Kees Fens in de Volkskrant van 18 september 1976: ‘In deze bundel gaat het heel wat soberder toe. Waar dan weinig eenheid en samenhang tegenover staat. En nogal wat kwaliteitsverschil. Het best is deze dichter in hekelende gedichten als ‘Liedje dat rondgaat’ en vooral in het vrij grote ‘Ballade van de middenste man’, verreweg het beste uit het bundeltje. Hier wordt het woord weer eens een heel effectief wapen. Maar kennelijk is rond die paar sterke verzen (waartoe ik ook ‘Amoureuze luchtvaart’ reken, bij deze gedichten gaat poëzie ineens weer over iets) nogal wat belegens gegroepeerd teneinde de bundel te halen. En ook dat is dan jammer’.

Over het algemeen wordt zijn werk echter positief ontvangen in de pers en in 1990 ontving Koenegracht de Anna Blamanprijs en in 2001 kreeg hij de Frans Erens-prijs, beide onderscheidingen voor zijn gehele oeuvre. 

Koenegracht treedt weinig op de voorgrond. In het dagelijks leven werkt hij als psychiater. De studie psychiatrie koos hij, naar eigen zeggen, uit weerzin tegen de geïnstitutionaliseerde geneeskunst.

Meer achtergrondinformatie over het werk van Frank Koenegracht is hier te vinden. Over de ontvangst van Koenegracht in de kritiek kun je hier lezen. 

Bibliografie
Een gekke tweepersoonswesp
Amsterdam: De Bezige Bij, 1971.
Camping De Vrijheid
Amsterdam: De Bezige Bij, 1976.
Stichting De Drie Lichten
Amsterdam: De Bezige Bij, 1980.
Vuilniszakken
Wijhe: Elferink, 1984.
[Bibliofiele uitgave]
Naief
[Leiden]: [F. Koenegracht], 1984.
[Bibliofiele uitgave, uitgebracht in zes exemplaren]
Vijf gedichten
Wijhe: [Elferink], 1984.
[Bibliofiele uitgave]
Praag
Wijhe: [Elferink], 1985.
[Bibliofiele uitgave]
Epigrammen
Amsterdam: De Bezige Bij, 1986..
De verdwijning van Leiden: gedichten 1971-1981
Amsterdam: De Bezige Bij, 1989.
De mussen en andere gedichten
Assen: Elferink, 1993.
[Bibliofiele uitgave]
Zwaluwstaartjes
Amsterdam: De Bezige Bij, 1994.
Zullen we dansen, schat?: gedichten en tekeningen.
Leiden: Uitgeverij de Botermarkt, 1999.
Alles valt
Amsterdam: De Bezige Bij, 1999.
Vroege sneeuw: gedichten 1971-2003
Amsterdam: De Bezige Bij, 2003.

AMvdP

Recent

18 november 2019

Ingehouden roekeloosheid

Literair Nederland - 10 jaar geleden

22 november 2009

door Frank Heinen

Jean Mattern was tot op heden vooral bekend als uitgever van veel belangrijke Nederlandse auteurs. Nu is er zijn eigen debuut, De baden van Kiraly. Moet deze schoenmaker zich bij z’n leest houden of kan Harry Mulisch op zoek naar een nieuwe uitgever in Frankrijk?

De baden van Kiraly beschrijft een cruciale fase in het leven van Gabriël, net als Mattern een Franse intellectueel met roots in de Balkan. Gabriëls leven lijkt op het eerste gezicht een successtory: opgegroeid op het Franse platteland, zich dankzij de literatuur ontworsteld aan het ietwat proletarische dorpsleven verhuist naar Groot-Brittannië om daar te gaan studeren en wordt op de koop toe nog verliefd ook.

Lees meer