Poëzie om wakker voor te blijven

Leo Herberghs (*1924) kwam eind 2002 met een nieuwe bundel, getiteld Weggang (uitgeverij Plantage). De in Limburg geboren en woonachtige dichter is al sinds de jaren vijftig actief in de literatuur. Over Weggang schreef Rob Molin in het Limburgs Dagblad (4 dec. 2002): ?Ik heb de bundel gelezen als het verslag van een wandeling naar het einde, naar het raadselachtige niets waarover Herberghs niet uitgesproken raakt. Wie met hem meeleest en dus meewandelt, wordt almaar fitter, stroomt ondanks het onophoudelijk naderen van de leegte vol vitaliteit.

Hagar Peeters (*1972) heeft tot dusverre twee boeken uitgebracht: de dichtbundel Genoeg gedicht over de liefde vandaag (Podium, 1999) en de biografie Gerrit de Stotteraar “ Biografie van een boef (Podium, 2002), waarmee ze de nationale Scriptieprijs 2001 won. In Het Volkskrant Magazine van 25 januari 2003 zegt Hagar Peeters dat zij het heel spannend vindt om haar eigen werk op het podium te vertolken. ?Voor mijn gevoel moet ik dan een gedicht opnieuw tot leven roepen. Zij wordt gerekend tot de nieuwe generatie Nederlandstalige dichters, samen met bijvoorbeeld Ingmar Heytze, Ruben van Gogh en Alfred Schaffer. Veel van deze jonge dichters geven een ware performance op poëzieavonden, want zo zegt Hagar Peeters: ?Poëzie moest af van dat hoogdravende imago en alle jonge dichters willen iets nieuws doen.

Alfred Schaffer (*1973) heeft in april 2002 de eerste http://www.poeziefestival.nl/jppoezieprijs.htm” target=main>Jo Peters Poëzieprijs ontvangen tijdens de Dag van de Poëzie in Landgraaf. Deze prijs is bestemd voor dichters met een jong oeuvre. In 2000 debuteerde Schaffer met Zijn opkomst in de voorstad, in 2002 verscheen de bundel Dwaalgasten, net als de debuutbundel uitgegeven bij Thomas Rap. Dwaalgasten is genomineerd voor de prestigieuze VSB Poëzieprijs 2003.

Naast een geldbedrag heeft Schaffer van de Stichting Jo Peters Poëzieprijs opdracht gekregen een exclusieve bundel samen te stellen met ongeveer tien à twaalf gedichten. De presentatie van deze bundel vindt plaats in mei 2003.

Schaffer woont en werkt in Zuid-Afrika en is verbonden aan de Universiteit van Kaapstad.

Bernlef (*1937) behoeft nauwelijks enige introductie. Al heel wat jaren neemt zijn werk (poëzie en proza) een belangrijke positie in binnen de Nederlandse literatuur. Bernlef was medeoprichter van het tijdschrift ?Barbarber (1958-1971) en is vanaf 1977 redacteur van ?Raster. Hij heeft al vele literaire prijzen in de wacht gesleept (waaronder de Constantijn Huygensprijs in 1984 voor zijn hele oeuvre) en tot op de dag van vandaag sieren zijn boeken menig shortlist. Zijn meest recente boeken zijn Tegenliggers, Bagatellen voor een landschap en Boy.

Marjoleine de Vos (*1957) publiceert columns in NRC Handelsblad en verzorgt als kunstredacteur regelmatig bijdragen over o.a. poëzie en dichters. Zelf dicht ze ook: in 2000 is haar zeer succesvolle debuutbundel Zeehond graag (uitgeverij Van Oorschot) verschenen, met daarin de onvergetelijke mevrouw Despina: Het liefst zou mevrouw Despina zeehond zijn./ Springen, poon verschalken, applaus/ voor uw lenig spek dat overheerlijk/ de kant op kletst, dik verpakt geraamte,/ grootogige boksbal vol vis, lekkerbek./ (deel uit titelgedicht). Voor mei 2003 staat een tweede bundel gepland, getiteld Kat van sneeuw. Zou Marjoleine de Vos iets met beesten hebben? We moeten nog even wachten op het antwoord, maar als deze bundel net zo verrassend en mooi wordt als Zeehond graag, mogen we ons nu al verheugen.

Een afwisselende avond dus met poëzie van oudgedienden en jong aanstormend talent, voor een jong én wat ouder publiek. Deze (vierde) Avond van de Poëzie begint om 20.00 uur in de sfeervolle ronde theaterzaal van het Raadhuis in Landgraaf (Raadhuisplein 1). Entreekaarten kosten � 7,50. Met een kortingsbon op de Actief-pagina in Dagblad De Limburger van 18 april betaalt de bezoeker slechts � 6. Jongeren met scholierenpas of studentenkaart mogen voor � 3 naar binnen.

Bron: http://www.poeziefestival.nl/ – http://www.poeziefestival.nl/ le

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

Literair Nederland - 10 jaar geleden

31 maart 2008

Hans Lodeizen,Koen Hilberdink

Na de biografie over Hans Lodeizen van Gerard Bes uitgegeven in 2001 nu wederom een biografie over deze dichter. Als je de kritieken mag geloven is de biografie van Hilberdink een stuk beter en helderder. Zelf heb ik het boek van Bes niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen.

Hans Lodeizen is vooral bekend als de gevoelige, jonggestorven dichter. In deze biografie komt echter vooral de strijd met zijn vader en het accepteren van zichzelf als homoseksueel zijnde naar voren.

Lees meer