Margriet de Moor

De Nederlandse schrijfster Margriet de Moor werd in 1941 te Noordwijk geboren als Margaretha Maria Antonetta Neefjes. Zijn groeide op in een kinderrijk katholiek gezin. De Moor bezocht de ulo en de hbs en studeerde daarna piano en solozang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Aan het einde van de zeventiger jaren studeerde zij kunstgeschiedenis en archeologie aan de universiteit van Amsterdam.
Na haar huwelijk met Heppe de Moor nam Margriet de achternaam van haar man aan.

In 1988 debuteerde Margriet de Moor met de verhalenbundel Op de rug gezien. Deze bundel werd genomineerd voor de AKO-literatuurprijs en won het Gouden Ezelsoor.
Dubbelportret (1989) bevat drie novellen en was goed voor de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs.

De eerste roman van Margriet de Moor, Eerst grijs dan wit dan blauw, verscheen in 1991 en werd een jaar later bekroond met de AKO-literatuurprijs. Na de dood van haar man, Heppe de Moor, verhuisde Margriet de Moor met haar twee dochters naar Bussum. Tegenwoordig woont ze in Amsterdam. Haar boeken zijn in velen talen vertaald en gelezen.

Bibliografie:
Op de rug gezien (1988, verhalen)
Dubbelportret (1989, verhalen)
Eerst grijs dan wit dan blauw (1991, roman)
De virtuoos (1993, roman)
Ik droom dus (1995, verhalen) 
Hertog van Egypte (1996, roman)

Zee-Binnen (1999, roman)
Kreutzersonate (2001, roman)

meer informatie over Margriet de Moor

 

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 mei 2010

Recensie door: Rein Swart

Zuiverheid in plaats van verhevenheid a.u.b.

Zoals de ondertitel aangeeft gaat het in dit boek over het schrijven van romans en verhalen. Brokken gunt ons een een kijkje in de keuken. Hij bespreekt in stukjes van zo’n drie of vier bladzijden voor de hand liggende ingrediënten als toon, personages en compositie, maar komt ook met verrassende onderwerpen als de waarde van de komma en het belang van de ingeving.

Brokken begint heel stimulerend met een stukje dat Zonder wetten luidt.

Lees meer