24 november 2003

Margriet de Moor

De Nederlandse schrijfster Margriet de Moor werd in 1941 te Noordwijk geboren als Margaretha Maria Antonetta Neefjes. Zijn groeide op in een kinderrijk katholiek gezin. De Moor bezocht de ulo en de hbs en studeerde daarna piano en solozang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Aan het einde van de zeventiger jaren studeerde zij kunstgeschiedenis en archeologie aan de universiteit van Amsterdam.
Na haar huwelijk met Heppe de Moor nam Margriet de achternaam van haar man aan.

In 1988 debuteerde Margriet de Moor met de verhalenbundel Op de rug gezien. Deze bundel werd genomineerd voor de AKO-literatuurprijs en won het Gouden Ezelsoor.
Dubbelportret (1989) bevat drie novellen en was goed voor de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs.

De eerste roman van Margriet de Moor, Eerst grijs dan wit dan blauw, verscheen in 1991 en werd een jaar later bekroond met de AKO-literatuurprijs. Na de dood van haar man, Heppe de Moor, verhuisde Margriet de Moor met haar twee dochters naar Bussum. Tegenwoordig woont ze in Amsterdam. Haar boeken zijn in velen talen vertaald en gelezen.

Bibliografie:
Op de rug gezien (1988, verhalen)
Dubbelportret (1989, verhalen)
Eerst grijs dan wit dan blauw (1991, roman)
De virtuoos (1993, roman)
Ik droom dus (1995, verhalen) 
Hertog van Egypte (1996, roman)

Zee-Binnen (1999, roman)
Kreutzersonate (2001, roman)

meer informatie over Margriet de Moor

 

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer