Agenda

14e Gedichtendag donderdag 31 januari 2013

Agenda

Binnenkort is het Gedichtendag, start van de Poëzieweek. Dit jaar staan die twee in het teken van ‘muziek’. Het Poëziecentrum maakte een selectie uit recente bloemlezingen, poëziebundels en luisterCD’s die aansluiten bij het thema, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Ideaal voor de komende vrije dagen. U vindt ze op www.gedichtendag.com.

De 14de Gedichtendag vindt plaats op donderdag 31 januari t/m 6 februari 2013. Het wordt de start van de eerste Poëzieweek die loopt tot 7 februari en Muziek als thema heeft. In heel Vlaanderen en Nederland vinden tal van activiteiten plaats, en dat een hele week lang.

In de aanloop naar Gedichtendag en de Poëzieweek zijn er voor het onderwijs weer de lessuggesties. Ook de Out of Office Poetry blijft beschikbaar. En de Gedichtendagbundel krijgt een opvolger: het Poëziegeschenk. Dat wordt geschreven door Anna Enquist en heet Een kooi van klank.

Kopers van poëzie krijgen tijdens de Poëzieweek het Poëziegeschenk ‘Een kooi van klank’ van Anna Enquist van hun boekverkoper cadeau. De bundel gaat over de rol van muziek waar woorden ofwel (nog) geen betekenis hebben, ofwel hun betekenis zijn kwijtgeraakt. Op en rond Gedichtendag draagt Enquist het Pöëziegeschenk op een aantal plekken zelf voor. Ze doet dat voor het eerst op 30 januari tijdens de feestelijke uitreiking van de VSB Poëzieprijs. Op Gedichtendag geeft ze samen met pianist Ivo Janssen een muzikale interpretatie tijdens een lunchoptreden in het Bibliotheektheater Rotterdam. ’s Avonds treedt ze op in de Vlaamse Opera in Gent in een nog veel uitgebreider muzikaal programma met pianist Ivo Janssen. De gedichten uit ‘Een kooi van klank’ heeft ze speciaal voor die gelegenheid geïntegreerd in Chaconne G-groot van Händel.

Gedichtendag wordt op 6 februari afgesloten met het eerste nationale Gedichtenbal in de Stadsschouwburg van Amsterdam. Wintertuin verzorgt hiervoor het programma! Samen met onder meer Turing Nationale Gedichtenwedstrijd, VSB Poëzieprijs, CPNB en Stichting Lezen wordt er een feestelijke avond georganiseerd met ruim honderd dichters en muzikanten. Kijk op de website voor meer info!