Agenda

14 april 2010 – Herta Müller in Brussel

Op woensdag 14 april 2010 komt de Roemeens-Duitse Herta Müller, winnaar van de Nobelprijs Literatuur 2009, naar Flagey. Zij ontmoet er haar lezers in de reeks ‘Het Europa van de schrijvers’. Herta Müller is te gast op uitnodiging van Het Beschrijf, in samenwerking met Flagey, het Goethe-Instituut Brussel, het Roemeens Cultureel Instituut en Uitgeverij De Geus.

In de reeks Het Europa van de schrijvers nodigen Het beschrijf en Flagey auteurs van wereldformaat uit met werk dat impact heeft op het denken in en over Europa. Na Timothy Garton Ash en David Grossman is het nu de beurt aan de Nobelprijswinnares Herta Müller. Met haar nieuwe boek Ademschommel schreef ze een adembenemend meesterwerk. Literair criticus Norbert Wehr praat met haar over schrijverschap en ontheemding, over herinnering en verleden, trauma en literatuur. Jacques De Decker (Le Soir) zit mee aan tafel.

Ademschommel
Januari 1945. Roemenië, dat aan de kant van Hitler stond, heeft al gecapituleerd en de Duitstalige minderheid van de bevolking leeft in angst. De Russische overwinnaars eisen als vergelding alle Duitse mannen en vrouwen tussen de zestien en zesenveertig op voor de ‘wederopbouw’ van de Sovjet-Unie.
Herta Müller ontrukt in deze roman deze duistere periode aan de vergetelheid. Leopold Auberg wordt als zeventienjarige in een veewagen naar de Russische steppe afgevoerd en komt vijf jaar later getraumatiseerd terug. De ervaring bepaalt zijn verdere leven.

Met Ademschommel brengt Herta Müller de vervolging van de Roemeens-Duitse bevolking onder Stalin onder woorden. Op weergaloze wijze geeft ze een stem aan de overlevenden van de Russische werkkampen, na vele gesprekken met de slachtoffers, onder wie de dichter Oskar Pastior. Het boek echoot ook haar eigen verhaal: Müller behoorde tot de kleine minderheid van Duitstalige Roemenen, haar moeder werd na de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd naar Rusland. Aan de hand van uniek beeldmateriaal, dat uitzonderlijk wordt getoond in Flagey, vertelt Herta Müller over het ontstaan van haar boek, over Oskar Pastior en uiteindelijk ook over zichzelf.

Herta Müller (Roemenië, 1953) woont en werkt sinds 1987 in Duitsland. Ze ontving onder meer de Kleist-prijs, de Marieluise-Fleisser-prijs, de Europese Literatuurprijs en in 2009 de Nobelprijs voor Literatuur.

Wanneer: woensdag 14 april 2010
Aanvang: 20.15 uur
Adres: Flagey, Heilig Kruisplein 4, 1050 Brussel
Organisatie: Het beschrijf, i.s.m. Flagey, uitgeverij De Geus, Goethe-Institut Brüssel, Roemeens Cultureel Instituut Brussel
Reserveren bij Flagey: Tel 02 641 10 20 of www.flagey.be
Programma in het Duits, met vertaling naar het Nederlands en Frans.
Voor meer informatie: www.beschrijf.be of www.flagey.be

Ademschommel

Auteur: Herta Müller
Vertaald door: Ria van Hengel
Verschenen bij: Uitgeverij De Geus
Prijs: € 22.50