13 augustus 2010

Schrijf een ode aan Lorca

Van 7 t/m 21 november 2010 vindt in Utrecht het festival Literaire Meesters: García Lorca plaats, gewijd aan de Spaanse dichter en toneelschrijver Federico García Lorca (1898-1936).

Tijdens zijn verblijf begin jaren dertig in New York schreef Lorca zijn beroemde Ode aan Walt Whitman. De grote Amerikaanse dichter van o.a. Leaves of Grass sprak zowel in literaire als in persoonlijke zin tot Lorca’s verbeelding. Naar aanleiding van het festival Literaire Meesters 2010: Federico García Lorca krijgen Nederlands- en Spaanstalige dichters de kans om op hun beurt een ode te brengen aan de grote Spaanse dichter. De beste dertig inzendingen worden gepubliceerd in een speciale bundel, de beste drie worden beloond met mooie prijzen. De winnaar wint een weekend voor twee personen naar Granada, dichtbij het dorpje Fuente Vaqueros waar Lorca is geboren. Op 18 november wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens een speciale editie van iPoetry Live in Utrecht.

Stuur je ode vóór 15 oktober naar: ode@literairemeesters.nl. Kik hier voor meer informatie en het reglement.

Wie eerst Lorca’s Ode aan Walt Whitman wil lezen en een interessant artikel over Lorca’s verblijf in New York, kan terecht bij het meest recente nummer van het Vlaamse literaire tijdschrift Gierik dat hier te downloaden is.

Zie ook: www.garcialorca.nl, www.slau.nl, www.salonsaffier.nl, www.poeziecircus.nl, www.ipoetry.nl.

In 2009 verscheen bij uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep Verzamelde gedichten van Frederico García Lorca.

Verzamelde gedichten

Auteur: Frederico García Lorca
Vertaald door: Bart Vonck
Verschenen bij: uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep (2009)
Prijs: € 39,95 euro

Recent

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

13 oktober 2017

Leven zonder moeder

Literair Nederland - 10 jaar geleden

22 oktober 2007

Klein boek zonder enige allure
Door Frans

Waarom gaf de commissie – Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek – aan Geert Mak de opdracht om het boekenweekgeschenk 2007 te schrijven? Vermoedelijk vanwege zijn succes met de dikke pil ‘In Europa’. Zou Mak daarom als onderwerp voor zijn boek de Galatabrug, die Europa met Klein-Azië verbindt, gekozen hebben?

Lees meer