Schrijf een ode aan Lorca

Van 7 t/m 21 november 2010 vindt in Utrecht het festival Literaire Meesters: García Lorca plaats, gewijd aan de Spaanse dichter en toneelschrijver Federico García Lorca (1898-1936).

Tijdens zijn verblijf begin jaren dertig in New York schreef Lorca zijn beroemde Ode aan Walt Whitman. De grote Amerikaanse dichter van o.a. Leaves of Grass sprak zowel in literaire als in persoonlijke zin tot Lorca’s verbeelding. Naar aanleiding van het festival Literaire Meesters 2010: Federico García Lorca krijgen Nederlands- en Spaanstalige dichters de kans om op hun beurt een ode te brengen aan de grote Spaanse dichter. De beste dertig inzendingen worden gepubliceerd in een speciale bundel, de beste drie worden beloond met mooie prijzen. De winnaar wint een weekend voor twee personen naar Granada, dichtbij het dorpje Fuente Vaqueros waar Lorca is geboren. Op 18 november wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens een speciale editie van iPoetry Live in Utrecht.

Stuur je ode vóór 15 oktober naar: ode@literairemeesters.nl. Kik hier voor meer informatie en het reglement.

Wie eerst Lorca’s Ode aan Walt Whitman wil lezen en een interessant artikel over Lorca’s verblijf in New York, kan terecht bij het meest recente nummer van het Vlaamse literaire tijdschrift Gierik dat hier te downloaden is.

Zie ook: www.garcialorca.nl, www.slau.nl, www.salonsaffier.nl, www.poeziecircus.nl, www.ipoetry.nl.

In 2009 verscheen bij uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep Verzamelde gedichten van Frederico García Lorca.

Verzamelde gedichten

Auteur: Frederico García Lorca
Vertaald door: Bart Vonck
Verschenen bij: uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep (2009)
Prijs: € 39,95 euro

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

28 januari 2008

Mevrouw Couperus,Sophie Zijlstra

Maandag 2 juli 1900 vroeg in de ochtend.

Na een doorwaakte nacht, wachtend op haar man, wil Elisabeth Baud-Couperus uit haar stoel opstaan als hij eindelijk thuiskomt. Dan blijkt dat ze niet meer kan lopen…

Hiermee begint het schitterende verhaal over mevrouw Couperus, een zeer intelligente vrouw. Zoals gebruikelijk in die tijd wordt haar verlamming, na allerlei onderzoeken, gezien als een 'hysterische aandoening'. Uiteindelijk besluit ze naar dokter Bende te gaan, een arts die vrij nieuwe methodes toepast om mensen te genezen, te weten…

Lees meer