Jeroen van Bergeijk heeft de Brusseprijs gewonnen

Journalist Jeroen van Bergeijk heeft de 17de editie van de Brusseprijs gewonnen voor zijn boek Undercover aan het werk (Ambo|Anthos). Dit werd dinsdagavond bekend gemaakt in een live uitzending van het Radio 1 programma Met het Oog op Morgen, tijdens de Nacht van het journalistieke boek in de Rode Hoed in Amsterdam.Van Bergeijk beschrijft in zijn boek hoe het is aan de onderkant van de huidige arbeidsmarkt.

De jury was onder de indruk van wat Van Bergeijk de afgelopen jaren heeft ondernomen om dit boek te kunnen maken. ‘Zijn werk raakt ons. Undercover gaan is een van de zwaarste wapens die een journalist in kan zetten. Van Bergeijk worstelt met de vraag of het voor zijn verhalen legitiem is. Wij vinden dat hij overtuigend heeft laten zien dat het moest’, aldus de jury.

De prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (Fonds BJP). Van Bergeijk won een oorkonde en een geldbedrag van €10.000.

Joëlle Terburg, directeur-bestuurder van het Fonds BJP over Van Bergeijk: ‘Het journalistieke werk dat Van Bergeijk doet, staat sterk in de traditie van de naamgever van de prijs, journalist M.J. Brusse. Lezers laten zien welke werelden er nog meer zijn, naast de hun bekende. We zijn blij dat we als Fonds en met de Brusseprijs dit belangrijke journalistieke werk kunnen stimuleren en belonen.’

Wat gebeurt er aan de onderkant van de arbeidsmarkt, dat was de vraag Jeroen van Bergeijk de afgelopen zes jaar bezig hield. Wie zorgt ervoor dat jouw bol.com-pakketje de volgende dag al wordt bezorgd? Wie neemt de telefoon op als je een klantenservice belt? En wie brengt jouw koffer op de plaats van bestemming? Zaken waarmee vrijwel elke Nederlander te maken heeft, maar weinigen weten hoe het er precies aan toegaat.

 

Foto verkregen via uitgeverij Ambo|Anthos

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

18 juli 2024

Een duivelspact

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 juli 2014

Veel om van te genieten Veel om van te genieten
Recensie door Vic Veldheer

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Over de verschrikkingen van deze oorlog is door historici en schrijvers als Céline veel geschreven. De herinnering aan deze oorlog leeft bij onze Vlaamse zuiderburen nog sterk en het is dan ook niet vreemd dat in dit herdenkingsjaar enkele Vlaamse schrijvers deze oorlog in hun roman een plaats hebben gegeven, zoals in het prachtig geschreven Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans.