Agenda

10 december Dag van de mensenrechten – Lezing door Hans Achterhuis

Agenda

Zijn de mensenrechten een utopie of een realiseerbaar doel? Soms lijkt de wereld een jungle en de strijd voor de mensenrechten een illusie. Zal het ooit de goede kant uitgaan? Of zijn mensenrechten alleen iets voor nette welvarende landen? Filosoof Hans Achterhuis, Denker des Vaderlands, geeft zijn visie op de haalbaarheid van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Hans Achterhuis (1942) is emeritus hoogleraar Wijsbegeerte aan de Universiteit Twente. Hij is bekend als publieke intellectueel die zich regelmatig mengt in maatschappelijke discussies. De nadruk in zijn werk ligt op de sociale filosofie, waarbij hij zich heeft gericht op thema’s als ontwikkelingshulp, welzijnswerk, schaarste en technologie. Eind 2008 verscheen zijn magnum opus Met alle geweld. Zijn recentste boek is De utopie van de vrije markt uit 2010. In april 2011 werd Achterhuis voor twee jaar benoemd tot ‘Denker des vaderlands‘.

Thomas Mertens is hoogleraar rechtsfilosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en LUF hoogleraar Mensenrechten en mensenplichten aan de Universiteit Leiden. Mertens gaat in gesprek met Achterhuis.

 

Datum: maandag 10 december 2012
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Toegang € 9,50 | medewerkers en alumnipashouder RU € 7,- | studenten gratis
Inschrijven

Locatie: Collegezalencomplex Radboud Universiteit, Mercatorpad 1, Nijmegen | routebeschrijving