Zomer van Utrecht

Een zomer vol kunst en cultuur op bijzondere erfgoedlocaties in het Utrechts Landschap. Zomer van Utrecht is een nieuw programma van Vrede van Utrecht.

Vliegbasis Soesterberg, Fort Ruijgenhoek en Fort Rijnauwen, Haarzuilens en het Kasteel van Wijk bij Duurstede zijn inspiratiebron en podium voor theater, beeldende kunst, muziek en literatuur.

Een greep uit het programma:

Kasimir & Karoline
2 t/m 5 juli
NT Gent en VeenFabriek
Muziektheater i.s.m Stadsschouwburg Utrecht

Het legendarische duo Paul Koek en Johan Simons dat internationale bekendheid verwierf met Hollandia is terug met de wervelende muziektheater voorstelling Kasimir en Karoline in een 16 meter hoog decor. De wereldpremière in de Zomer van Utrecht, daarna ook een van de hoogtepunten van het festival van Avignon.

De crisisjaren
In regie van Johan Simons en Paul Koek wordt Kasimir en Karoline bruisend muziektheater. Het verhaal speelt zich af op de kermis, de crisisjaren op de achtergrond. De uitgelaten sfeer staat in schril contrast met het troosteloze liefdesdrama waarvan we getuige zijn. Voor de première kiezen Simons en Koek voor een unieke locatie: vliegbasis Soesterberg. Op de landingsbaan van Soesterberg voel je de tegenstelling: vooruitgang en stilstand.

Kasimir en Karoline
Kasimir en Karoline is een van de belangrijkste sociaal-kritische volksstukken uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Kasimir en Karoline slagen er ondanks hun liefde niet in hun kansarme sociale milieu te ontstijgen. Horváth, de schrijver van het stuk, zei erover: ‘Het is een ballade van de werkloze chauffeur Kasimir en zijn bruid. Een ballade vol stil verdriet, verzacht door humor. Althans, verzacht door het alledaagse inzicht: sterven moeten we allemaal’. Simons: ‘Deze voorstelling gaat ook gaat over de huidige tijd, over de crisis van nu, over bankiers met de bonussen en de gewone man die daarvan de dupe wordt.’ Simons en Koek maken theater midden in de wereld.

Kasimir en Karoline is te zien op 2 t/m 5 juli op Vliegbasis Soesterberg, Verlengde Paltzerweg 1, 3768 MX, Soest
Tijden: Aanvang 20:15 uur
Toegangsprijs: € 25
Kaarten en meer info: via Stadsschouwburg Utrecht ? Tel. 030-2302023, NTGent – www.ntgent.be

————————————————————————————————————————————————-

Haar Dorp
3 t/m 4 juli
Productiehuis D*Amor
Voorstelling/community art

Amersfoort productiehuis D*Amor richt zich op jonge theatermakers en hun ontwikkeling. De producties zijn vaak toegankelijk en locatiegericht. Ze ontstaan nog al eens vanuit de persoonlijke fascinaties van de maker. Haar Dorp is een voorstelling geïnspireerd op verhalen uit Haarzuilens.

De jonge theatermakers Jonna Schipper en Charlotte van Eeuwijk hebben de afgelopen zes maanden vanuit ‘de boerderij van Baltus’ kennis gemaakt met een groot aantal inwoners van Haarzuilens. Ze kregen verhalen te horen over de graaf, het kasteel, de verdwenen boeren, de gevolgen van gebiedsontwikkeling, de jaarlijkse kermis en de prutrace. Haarzuilens, een bedacht idyllisch kasteeldorp. Haarzuilens, een dorp van levende mensen, onder de rook van Utrecht. Het resultaat van de gesprekken van Jonna en Charlotte is een ontroerende voorstelling over de dagelijkse werkelijkheid, dromen, verlangen en verandering. Kom naar de boerderij, volg de tocht langs de verschillende kamers en maak kennis met de mooie en pijnlijke verhalen van Haar Dorp.

Concept en regie: Charlotte van Eeuwijk en Jonna Schipper Spel: Georgina Wieman, Shelly Kemp, Sylvia Keijer, Adriaan Hoenderdos, Bartien van Dam, Geert Hoogland, Jules Habets, Yvonne de Fiouw. Haar Dorp is een community art voorstelling gemaakt onder het dak van Productiehuis d*Amor en met zeer gewaardeerde ondersteuning van Vrede van Utrecht.

HAAR DORP – D*AMOR
Locatie: Ockhuizerwerg 35, 3455 RV, Haarzuilens
Data: 3-4 juli
Tijden: vrijdag 3 juli 18:30&21:30u
zaterdag 4 juli 16:30u&21:00u
Toegangsprijs: € 7,-
Kaarten en meer info: Productiehuis D*Amor, www.damor.nl

————————————————————————————————————————————————-

King Arthur
2 t/m 5 en 9 t/m 11 juli
Xynix Opera
Opera, moderne dans, hiphop

Xynix Opera (XX) maakt nieuwe opera gebaseerd op klassiekers, mythes en literatuur. In 2005 speelde XX op dezelfde locatie de succesvolle opera Dido&Aeneas.

XX verruilt deze zomer de Nederlandse theaters voor het unieke decor van Fort Rijnauwen. Nederlands grootste fort viert dit jaar zijn 140ste verjaardag en wordt speciaal voor de voorstelling opengesteld.

King Arthur gaat over de koningen Arthur en Oswald die strijden om de Graal. In de beroemde stotteraria smelt de kille Oswald voor de mooie Emmelijn, de hoedster van de Graal. Wanneer zij hem duidelijk maakt dat haar hart al aan Koning Arthur toebehoort, besluit Oswald haar te ontvoeren. De liefdesstrijd van de twee koningen ontaardt in een bloedstollend duel.

Romantische scènes worden afgewisseld met vurige gevechten. Dans krijgt een belangrijke rol in de XX-versie van King Arthur: moderne dans versus hiphop.

Muziek: Henry Purcell, Regie: Joke Hoolboom, Decors: Douwe Hibma, Choreografie moderne dans: Pascale de la Fuente; choreografie hip hop dans: Sheyda Darab, Vocale solisten: Mark Omvlee, Wiebe Pier Cnossen, Eloise Routledge, Iris de Koomen, Sinan Vural, Griet de Geyter, Annette Stallinga en Daan Verlaan, Orkest: Carthago Consort o.l.v. Niek Idelenburg.

KING ARTHUR – XYNIX OPERA
Locatie: Fort Rijnauwen – Vossegatsedijk 3-5, 3981 HS, Bunnik
Data: 2-5 juli, 9-11 juli
Tijd: 21:15 uur
Toegangsprijs: volwassenen €30, kinderen t/m 16 jaar of CJP € 20 familiekaart (2 kind, 2 volw.) € 90
Kaarten: via Topticketline – www.topticketline.nl, telefoon: 0900 300 5000 (45cpm)
Meer info: Xynix Opera ? www.operaoplocatie.nl

————————————————————————————————————————————————-

KAAP
Tot en met zondag 12 juli elke zaterdag en zondag
Kunsttentoonstelling

KAAP is een tentoonstelling van actuele beeldende kunst met nieuwe kunstwerken. Die zijn gemaakt voor een publiek van kinderen en hun ouders, verzorgers, grootouders of begeleiders. Zo’n tentoonstelling is opmerkelijk, want het gebeurt niet vaak dat een kunstenaar wordt gevraagd om speciaal voor kinderen een werk te ontwikkelen. Elf internationale kunstenaars zullen tijdens KAAP hun werk, dat speciaal voor volwassenen en kinderen is gemaakt, presenteren. Op Fort Ruigenhoek, ooit bedoeld als een verdedigingsvesting, kunnen bezoekers ook gezellig eten in het eetcafé. Er zijn picknickplekken, spelletjes en er is muziek.

Internationaal
De kunstenaars bevinden zich in een groot, internationaal gezelschap. Zo zijn er makers uit landen als Portugal, Finland, Denemarken, Hongarije, Engeland, België, Argentinië en natuurlijk uit Nederland. Bij elk kunstwerk staat een gids die erover vertelt. Centraal, op het binnenplein van het fort, bouwt Palle Nielsen (de Deense kunstenaar) een werkplaats van tenten met een galerij. Hier kunnen kinderen dingen bouwen en maken om hun idee en gevoel over vrede uit te drukken. Een boodschap die ook stichting Vrede van Utrecht uitdraagt. Zij steunen de tentoonstelling in het kader van de programmalijn Zomer van Utrecht.

KAAP
Locatie: Fort Ruigenhoek, Ruigenhoeksedijk 125, Groenekan/Utrecht Overvecht
Data: Tot en met zondag 12 juli elke zaterdag en zondag
Tijden: Van 10.00 tot 18.00 uur te bezoeken
Toegangsprijs: € 5 (volwassenen) of € 2,50 (kinderen).
Kaarten en meer info: KAAP www.kaapweb.nl

————————————————————————————————————————————————-

Duister Duurstede
6 t/m 20 juli
Pollux&Wilco
Klank- en lichtspel

Een halve eeuw geleden was dit sprookjesachtige kasteel vermaard om zijn klank en lichtspel: locatieprojecten zonder acteurs en zonder bewegende objecten. De voorstellingen eind jaren vijftig en begin jaren zestig van de vorige eeuw trokken bezoekers uit het hele land. In Duurstede stonden historische figuren als David van Bourgondië centraal.

Op initiatief van de Wijkse producent Wernard Zilver vindt dit jaar opnieuw het visuele spektakel van weleer plaats. Uiteraard in een moderne uitvoering, met hedendaagse techniek, met een nieuw verhaal en nieuw gecomponeerde muziek.
Bij de opvoering worden organisaties en inwoners van Wijk bii Duurstede zoveel mogelijk betrokken. Initiator in de jaren vijftig was burgemeester Kentie, wiens dochter Annette, de latere regisseuse, als tiener avond aan avond een onmisbare rol vervulde bij de productie: het bedienen van het licht en geluid. Zilver: “We waren heel benieuwd naar de herinneringen van Annette en daar hebben we het nieuwe verhaal omheen gebouwd.” Een spektakel met licht en muziek voor iedereen.

DUISTER DUURSTEDE – POLLUX&WILCO
Locatie: Kasteel Wijk bij Duurstede, Langs de Wal 7, 3961 AB, Wijk bij Duurstede
Data: 6 tot en met 20 juli
Tijden: dagelijks om 22:00u
Toegangsprijs: kinderen € 6,- // volwassenen € 8,-
Kaarten en meer info: via VVV Wijk bij Duurstede – www.vvv-wijkbijduurstede.nl ? Tel. 0343 – 575995

————————————————————————————————————————————————-

(bron: Zomer van Utrecht, www.zomervanutrecht.nl)

Recent

19 september 2018

Omdenken in optima forma

Literair Nederland - 10 jaar geleden

03 oktober 2008

Niet overtuigend maar wel sterk in het laatste deel
Recensie door Menno Hartman

Coen Peppelenbos debuteerde onlangs met de roman Victorie, een roman in drie delen. In het eerste deel wordt Merijn – broer van de hoofdpersoon – gevolgd nadat bekend is geworden dat de hoofdpersoon, Victor, dood is.

Het tweede deel van de roman gaat over Sarah. We volgen er de gedachten van een leraar Engels, die in zijn huis dit meisje vasthoudt, het vriendinnetje van Merijn en waarin duidelijk wordt dat deze Ten Haaf, Merijn gedood heeft door een grote steen naar hem te gooien, nadat hij hem met een camera had gezien.

Lees meer