Writers Unlimited Winternachten 2013 – Wanna Know a Secret?

Agenda

De 18e editie van Writers Unlimited heeft een stevig programma met tientallen schrijvers uit binnen- en buitenland. Het festival wordt gehouden in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag met een feestelijke slotmiddag in de Koninklijke Schouwburg. De Israëlische schrijver Amos Oz is een van de vele gasten op het het internationale literatuurfestival Writers Unlimited Winternachten dat van 17 t/m 20 januari 2013 plaats vindt in Den Haag.

Het festival heeft dit jaar als motto Wanna Know a Secret? Een weekeinde vol verborgen verhalen, geheimen en bekentenissen uit de hele wereld. Een greep uit de programma’s:

Winternacht 1 (vr. 18 januari) en Winternacht 2 (za. 19 januari) met onder meer: Amos Oz  en Adriaan van Dis over de idealen van hun generatie. David Van Reybrouck, Hanaan as-Sjaikh, Alberto Manguel en Hans Goedkoop (schreef over politionele acties) over de zwarte bladzijden in de geschiedenis. Umar Mirza (wijblijvenhier.nl en Mijn moskee is top) presenteert programma’s met o.a. de Turkse Ece Temelkuran en de Amerikaan Wajahat Ali, schrijver van de tragikomedie The Domestic Crusaders. Kapuscinksy-biograaf Artur Domoslawski (Polen) praat met schrijvers Joris van Casteren en Frank Westerman over de grens tussen journalistiek en literatuur. En in de Derde Kamer, brengen Thomas von der Dunk en Maxim Februari het debat op stoom.

Winternachtenlezing (do 17 januari)
Hanaan as-Sjaikh opent het festival met een voordracht over schaamte als onderdeel van de cultuur en de literatuur. Na haar lezing gaat ze in gesprek met Arabiste Petra Stienen, Peter Buwalda (Bonita Avenue) en de Pakistaanse schrijver Mohammed Hanif.

Schrijversfeest (zo 20 januari)
Het festival eindigt op zondagmiddag in de Koninklijke Schouwburg met optredens van o.a. Roland Colastica, Nico Dijkshoorn, Ronald Giphart en Denise Jannah. Tevens worden de Jan Campert-prijzen en o.a. de Constantijn Huygens-prijs voor Joke van Leeuwen uitgereikt.

Ongeveer de helft van de programma’s heeft het Engels als voertaal. Natuurlijk is er op de Winternachten ook volop film en muziek, en danst iedereen aan het eind van de avond de nacht in.

Het festival begint op donderdagmiddag 17 januari met de uitreiking van de Oxfam Novib PEN Awards.
Kaartverkoop via www.theateraanhetspui en www.writersunlimited.nl
Meer informatie, ook Engelstalig, op www.writersunlimited.nl

 

 

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer