Agenda

Worldwide Reading 20 maart in Venlo voor Nobelprijswinnaar voor de vrede Liu Xiaobo

door Ingrid van der Graaf

Op 20 maart aanstaande wordt wereldwijd in meer dan 60 steden het gedicht You wait for me with dust van de Chinese dissident en Nobelprijswinnaar voor de Vrede 2010, Liu Xiaobo voorgedragen. Auteur Hanneke Eggels zal in Venlo gedichten voordragen van Xiaobo en andere Nobelprijswinnaars.

Liu Xiaobo (1955) voert al jaren een niet-aflatende strijd voor mensenrechten in China. In 2010 won hij daarvoor de Nobelprijs voor de Vrede, die hij echter nooit heeft kunnen ontvangen omdat hij in de gevangenis zat en nog steeds zit.  Liu Xiaobo werd onder meer opgesloten vanwege zijn betrokkenheid bij het manifest Charta 08 –  een manifest voor meer respect voor mensenrechten en democratie – en voor diverse essays die hij schreef. Deze essays en Charta 08  zijn met overige stukken gebundeld in het boek Ik heb geen vijanden, ik ken geen haat. De teksten staan symbool voor Xiaobo’s enorme inzet. De Nobelprijs droeg hij dan ook op aan ‘alle mensen die hun leven opofferen aan de vreedzame strijd voor vrede, democratie en vrijheid’. In het onlangs gepubliceerde boek komen zijn politieke essays aan bod, maar ook beschouwingen over de Chinese cultuur, een verzameling gedichten en het gerechtelijk proces dat voorafging aan zijn gevangenschap. Xiaobo moet tot 2020 zijn gevangenisstraf uitzitten. Amnesty International voert campagne voor zijn vrijlating. Het boek is samengesteld door xijn vrouw Liu Xia en Tienchi Martin-Liao, president van het Independent Chinese PEN Centre.

Hanneke Eggels is bedenker van Nationale Gedichtendag en het concept Moderne Nederlandse Letterkunde in Openbare bibliotheken, als voorloper op Nederland Leest. Als docent Nobelprijswinnaars Literatuur heeft zij een uitgebreide kennis van nationale en internationale literatuur. Een bloemlezing met gedichten van Eggels over mensenrechten werd in 2003 vertaald in het Russisch onder de titel MIR (Vrede, gemeenschap). Hiermee werd Hanneke Eggels de eerste levende Nederlandse dichter van wie een bundel in het Russisch is gepubliceerd. Op 7 april 2012 verschijnt haar nieuwste bundel Libertinage, Internationale liefdesgedichten in acht talen.

Worldwide Reading is een wereldwijde lezing op initiatief van de in Berlijn gevestigde Peter-Weiss-Stiftung, die op 20 maart 2006 de eerste lezing op de Dag van de Politieke Leugen organiseerde. Dit jaar wordt wereldwijd het werk van dichter Liu Xiaobo voorgedragen. De oproep Vrijheid voor Liu Xiaobo heeft op dit moment meer dan 700 schrijvers  bewogen (waaronder een aantal Nobelprijswinnaars) deze oproep te ondertekenen. Hanneke Eggels is de enige auteur  in Nederland die haar handtekening heeft geplaatst. Zij zal op 20 maart werk voordragen van Xiaobo en voorlezen uit haar eigen dichtbundel over mensenrechten Een vrije huid. Moderator is Rogier Knipscheer, mede-eigenaar Koops Boeken in Venlo.


 

Worlwide Reading: Vrijheid voor Liu Xiaobo
Hanneke Eggels leest: You wait for me with dust
20 maart 2012, 14.00 uur

Museum van Bommel van Dam, Deken van Oppensingel 6, NL 5911 AD Venlo
Open di t/m zo van 11-17uur. Op maandag gesloten.
Meer informatie op www.courdeculture.eu en www.eggels.com

Paul Hermans, stafmedewerker PR & communicatie.
T 077-3513457 –
E paul.hermans@venlo.nl