Agenda

Winternachten 2009: FAKE!

Donderdag 15 t/m zondag 18 januari vindt de veertiende editie Winternachten plaats in Den Haag

‘Liegen en veinzen is bij uitstek een zaak van de kunst’, schreef Gerrit Komrij. Schrijvers fabuleren en manipuleren als geen ander maar je gelooft ze op hun woord. Inmiddels viert het verzinsel ook buiten de fictie hoogtij. Iedereen lijkt zijn eigen fictieve wereld te kunnen maken. We zijn bedreven geraakt in de manipulatie: van beelden, van nieuws, van ons lichaam, van producten. Om het thema ‘Fake’ draait het in dit festival.
Winternachten opent met de Winternachtenlezing door de Somalische auteur Nuruddin Farah, in de Nieuwe Kerk in Den Haag, en wordt afgesloten met een live radio-uitzending van VPRO’s OVT. Op vrijdagmiddag kunt u meedoen met het opstellen van vijf ‘do’s and don’ts voor Barack Obama, samen met een internationaal gezelschap van schrijvers en denkers. Op zaterdagmiddag kunt u meepraten met literatuurcritici van NRC Handelsblad in de Leesclub Live. Nuruddin Farah’s boek ‘Kaarten’ is het onderwerp. Ook op zaterdagmiddag: ‘How to Bluff Your Way into Turkish Literature’, een spoedcurus Turkse en Turkstalige literatuur.

De grote festivalavonden zijn op vrijdag en zaterdag in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. Vrijdag staat in het teken van de Fake, zaterdag gaat het over De Waarheid. Op elk van deze avonden kunt u kiezen uit programma’s op vijf podia in één theatergebouw. Ruim tachtig schrijvers, denkers en musici uit meer dan twintig landen treden dan op.

Who’s Afraid of Youth
Overal op het festival is hun invloed merkbaar: Haagse studenten en scholieren. Met het project Who’s Afraid of Youth werkt Winternachten nauw samen met de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag, Huis van Gedichten en met vier Haagse scholen. Verspreid over het festival zijn kunstwerken van derdejaarsstudenten van de Academie te zien. Scholieren presenteren hun poëzie over ‘Fake’.

Met onder andere: Amitav Ghosh, Alain de Botton, Connie Palmen, Namgyal Lhamo, Gerrit Komrij, Izaline Calister, Herman Koch, Naima el Bezaz, Kristien Hemmerechts, Nury Vittachi, Shrinivási, Nelleke Noordervliet, Perihan Magden en Margriet de Moor.

Wie, wat, waar, etcetera: lees hier meer.