Agenda

Wim Brands in gesprek over het geheugen

‘Waarom hebben we zo’n slecht geheugen voor dromen? Bestaat verdringen? Wat gebeurt er met gedeelde herinneringen als degene waar je die herinneringen mee deelde er niet meer is? En hoe zit dit met vergeten? Psycholoog Douwe Draaisma en schrijver Bernard Dewulf, in wiens werk reflecties over het geheugen vaak centraal staan, gaan onder leiding van televisiemaker en dichter Wim Brands over dit fascinerende fenomeen met elkaar in gesprek.

Douwe Draaisma
Douwe Draaisma promoveerde in 1993 op een proefschrift over de metaforische aard van de taal waarin we over het geheugen denken en spreken, dat onder de titel De Metaforenmachine, Een geschiedenis van het geheugen is verschenen. Momenteel is Douwe Draaisma als docent theorie en geschiedenis van de psychologie verbonden aan de Universiteit van Groningen. Zijn eerder verschenen boeken Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, Over het autobiografisch geheugen en De heimweefabriek zijn nog steeds bestsellers. Onlangs verscheen zijn Vergeetboek, dat gaat over herinneren en vergeten.

Bernard Dewulf
Bernard Dewulf studeerde Germaanse filologie. Hij publiceerde onder meer Waar de egel gaat (bekroond met ASLK-prijs voor het literaire debuut 1995) en Bijlichtingen. Ook vertaalde hij het klassieke toneelstuk Alcestis, in de bewerking van Ted Hughes. Met Kleine dagen won Dewulf de Libris Literatuur Prijs 2010 en de Inktaap 2011. Hij beschrijft hierin zijn herinneringen aan het opgroeien van zijn eigen kinderen. De jury roemde het boek ‘een stilistisch kroonjuweel’.’

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. U moet zich hiervoor wel van tevoren inschrijven. Ga daarvoor en voor meer informatie over andere lezingen naar de programmapagina van Spui25.