Agenda

Week van de Afrikaanse roman

Voor de tweede keer wordt in Nederland en Vlaanderen De Week van de Afrikaanse roman gehouden, een leesbevorderingscampagne die aandacht wil vragen voor Afrikaanstalige romans in Nederlandse vertaling. De eerste editie van De Week, in september 2014, trok zo’n 1300 individuele bezoekers en kreeg onder meer aandacht in De Wereld Draait Door (tv), en de dagbladen Trouw en De Standaard. Vijf Zuid-Afrikaanse schrijvers komen speciaal voor de Week van de Afrikaanse roman naar de Lage Landen.

Ruim een week lang reizen de schrijvers en Karin Hougaard kriskras door Nederland en Vlaanderen, om op te treden in theaters, boekwinkels, bibliotheken en collegezalen. De schrijvers zoeken de lezers dus op in hun eigen omgeving. Voor de productie van de evenementen wordt samengewerkt met bekende organisaties zoals de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA), De Wintertuin, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, het Poëziecentrum in Gent en Cultuurhuis deBuren in Brussel.

De samenwerking met deze partners heeft geleid tot een indrukwekkend programma. Enkele hoogtepunten zijn de openingsavond i.s.m. de SLAA in Vondel CS (Amsterdam), het optreden van Marlene van Niekerk tijdens de Nacht van de Poëzie, een workshop Creatief Schrijven van Lien Botha tijdens de Schrijfdag van Schrijven Magazine, avondvullende programma’s bij De Wintertuin (Nijmegen) en deBuren (Brussel), het literair symposium aan de Universiteit van Amsterdam en een tentoonstelling met brieven en foto’s van Afrikaanse schrijvers in het Letterkundig Museum in Den Haag. Tijdens veel bijeenkomsten zullen de Zuid-Afrikaanse schrijvers van de Week in gesprek gaan met Nederlandse en Vlaamse collega-schrijvers; onder meer Adriaan van Dis, Martin Bossenbroek en Tom Lanoye hebben hun medewerking al toegezegd.

Tijdens de Week van de Afrikaanse roman zullen drie nieuwe boeken worden gepresenteerd: Bijna familie van Ena Jansen (Cossee), Dit is mijn land van Simon Bruinders (Mozaïek) en Verliesfontein van Karel Schoeman (Brevier).

De Week is een initiatief van werkgroep Afrinetwerk. Hierin hebben zitting: Ingrid Glorie (hoofdredacteur Maandblad Zuid-Afrika), Ingrid Scholtz (directeur Stichting Afrinetwerk), Leopold Scholtz (journalist Media24), Jente Rhebergen (journalist en vertaler), Karen Vegt (SASNEV) en Corinne Vuijk (uitgeverij Mozaïek).

www.weekvandeafrikaanseroman.nl

 

 

16 september 2016
t/m
25 september 2016