7 oktober 2010

Vrijheid – Jonathan Franzen

Half september is bij uitgeverij Prometheus Vrijheid verschenen, de nieuwe roman van Jonathan Franzen.

Na 26 jaar bezint Patty Berglund zich op haar huwelijk. Haar man Walter is niet meer de sympathieke idealist voor wie ze jaren geleden als een blok viel. Hij heeft zich ontpopt als een ambitieuze, rusteloze ondernemer. Terwijl Patty haar frustraties van zich afschrijft in een therapeutisch dagboek, verliest Walter thuis en op zijn werk de controle. Zijn gebrek aan moraal en compassie culmineert zonder de corrigerende hand van zijn vrouw algauw in een vernederend schandaal.

Vrijheid, het langverwachte nieuwe boek van een van Amerika’s grootste hedendaagse schrijvers, is een epische roman over de hoop en wanhoop in families en over onmogelijke ambities. Jonathan Franzen beschrijft familietoestanden, waarbij hij vileine ironie combineert met psychologisch inzicht en empathie voor zijn karakters.

The New York Times schreef over Vrijheid: ‘Met deze rusteloze, rijk geschakeerde figuren heeft Jonathan Franzen zijn meest overtuigende roman tot dusver geschreven ? een verslavende biografie van een gemankeerde familie, en tegelijk een onuitwisbaar portret van de tijd waarin wij leven.’

The Gardian noemde Vrijheid ‘the novel of the century’.

Jonathan Franzen werd in 1959 geboren in Chicago. In 2001 won hij de National Book Award voor zijn bestseller De correcties, waarvan wereldwijd miljoenen exemplaren werden verkocht. Hij woont in New York.

Vrijheid

Auteur: Jonathan Franzen
Verschenen bij: Uitgeverij Prometheus
Prijs: € 27,50

Recent

21 november 2017

Reizen in een binnenwereld

20 november 2017

Het leven ontwijken

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 november 2007

Geloven in een god die niet bestaat
Door Bernadet

Op de titel De Kunst van het Nietsdoen (2004) van Theo Fischer reageerden veel mensen met: ‘Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen.’ Daar ging het boek echter niet over. Het ging over Taoïsme; het niet steeds willen ingrijpen in de gebeurtenissen van je leven en de dingen naar je hand te willen zetten of bezweren.

Lees meer