Agenda

Vijfde editie Turing Gedichtenwedstrijd

Poeziewedstrijd

Voor de vijfde keer organiseren Poëziecentrum, Poëzieclub en Turing Foundation de Turing Gedichtenwedstrijd. Gerenommeerde en beginnende dichters kunnen hun werk insturen en meedingen naar de hoofdprijs van € 10.000. 

Tot 15 november middernacht loopt de wedstrijd die zijn deelnemers uitdaagt tot het inzenden van hun meest mooiste en bijzondere gedichten en daarmee kans maken op de grootste geldprijs voor één gedicht ter wereld. Door mee te doen worden kansen gecreëerd op media-aandacht, publicatie(s) en optredens op literaire festivals.De Turing Gedichtenwedstrijd is een jaarlijks evenement dat op zoek gaat naar het beste Nederlandstalige gedicht. Bedoeling van de organisatoren is om poëzie onder de aandacht te brengen en meer mensen van poëzie te laten genieten. Zowel Nederlanders als Vlamingen kunnen daarom aan de wedstrijd deelnemen. Voorwaarden zijn dat het ingestuurde gedicht nog niet eerder gepubliceerd werd en dat het maximaal veertig regels lang is.


Net als in de voorgaande jaren zal een gerenommeerde jury de gedichten op basis van anonimiteit beoordelen. In 2014 zit de Nederlandse auteur, illustrator en performer Joke van Leeuwen de jury voor. Dichter en eerste Vlaamse winnaar van de Turing Gedichtenwedstrijd David Troch treedt op als vicevoorzitter. Dichters en auteurs Rob Schouten en Jannah Loontjens en stichter van de Turing Foundation Pieter Geelen maken de jury compleet. Ook Ramsey Nasr blijft als ambassadeur met de Turing Gedichtenwedstrijd verbonden.


Behalve de uitzonderlijk hoge geldprijs voor de winnaar brengt deelname aan de Turing Gedichtenwedstrijd  meerdere voordelen met zich mee. Zo ontvangen winnaars van de tweede en derde plaats respectievelijk een cheque van € 1.500 en € 1.000. Bovendien wordt hun gedicht gepubliceerd in literair tijdschrift De Gids. Daarnaast wordt er een speciale bloemlezing van de honderd beste gedichten uitgegeven door Uitgeverij Van Gennep. Een selectie uit de beste 100 inzendingen wordt bovendien voorgedragen in het NOS-radioprogramma Met Het Oog Op Morgen. De inzenders van de duizend beste gedichten mogen rekenen op een persoonlijke beoordeling van hun gedicht.

De voorbije jaren ontving de organisatie telkens meer dan tienduizend inzendingen per editie en ook nu weer rekent zij op een massale deelname. De bekendmaking van het winnende gedicht vindt plaats op 5 februari.

Voor meer informatie kijk op Turing Gedichten Wedstrijd 2013