Agenda

VIJF JAAR WEERWOORD

Literair festival op het Leidseplein: 28 januari t/m 1 februari

POEZIE / FICTIE / NON-FICTIE -> FRICTIE
Het eerste Weerwoordfestival in 2004 opende met de avant-première van ‘06/05’ van Theo van Gogh en besloot met een video waarop van Gogh W. F. Hermans interviewde over het belang en de status van polemiek.
De naam ‘weerwoord’ is niet toevallig gekozen: weerwoord past bij een stad van mensen met meningen, weerwoord stelt de kunst van het woord centraal. Dit wordt dan ook de bloedlijn van het festival dit jaar: “Frictie of non-frictie, daar gaat het om!”, sprak Frank Westerman bij de aanvaarding van De Gouden Uil. Op uitnodiging van het Weerwoordfestival schrijven en brengen dichters en denkers, auteurs en filosofen hun schurend en polemisch weerwoord aan de wereld.
De tien lezingen en vijftien gedichten die exclusief en in opdracht voor het festival geschreven worden maken Weerwoord tot een uniek evenement.
Het programma weerspiegelt het rumoer van het Leidseplein, de verscheidenheid van de theaters en het debat in stad en land. Vijf dagen lang biedt het festival lezingen, interviews, debatten, concerten, films en theatervoorstellingen.

ONTDEK TIJDENS HET FESTIVAL HET WEERWOORD VAN …
Tessa de Loo, Amanda Kluveld, Michel Houellebecq, Ilja Leonard Pfeijffer, Joost Zwagerman
HET WEERWOORD VAN DE DICHTERS
Het thema van Gedichtendag 2009 is ‘Dichter des Vaderlands’. We vertalen dat letterlijk door de dichters op de longlist uit te nodigen om ‘het weerwoord van de dichter’ te schrijven. Hoe reageert de dichter op het jaar 2008, op de stand van het land, op de gebeurtenissen in de wereld?
Dichters die een speciaal weerwoordgedicht zullen schrijven en brengen: Joke van Leeuwen, Erik Menkveld, Ilja Leonard Pfeijffer, Ingmar Heytze, Pepijn Lanen (Jeugd van Tegenwoordig), Maria van Daalen, Tsead Bruinja, Robert Anker, F. Starik, Ruben van Gogh, Maarten Inghels.

DE STADSDICHTER VAN AMSTERDAM
De ambitie om van het stadsdichterschap van Amsterdam een echt literair project te maken met een veel grotere zichtbaarheid, kreeg gestalte in de vorm van stadsdichter Robert Anker. Alle gedichten werden gepubliceerd in Het Parool. Eén van de gedichten prijkt op de muur van de OBA. Het openingsgedicht werd verspreid via duizenden emails.
Op het Gedichtenbal zal de nieuwe Stadsdichter van Amsterdam haar/zijn eerste gedicht voorlezen. Het project is een initiatief van Gemeente Amsterdam -Stadsdeel Centrum, Het Parool en de Leidsepleintheaters.

Lees hier meer over de volledige programmering, kaartjes bestellen en meer nieuws over het festival.