Vijf dichters genomineerd voor Herman de Coninckprijs 2013

door Ingrid van der Graaf

De vijf dichters die kans maken op de Herman De Coninckprijs 2013 zijn vandaag bekend gemaakt. De volgende dichters werden genomineerd: Miguel Declercq, Annemarie Estor, Delphine Lecompte, Xavier Roelens en David Troch.

Voor de Herman de Coninckprijs werden vijf bundels gekozen die toevalligerwijs allemaal door dertigers werden geschreven.

De oksels van de bok (Wereldbibliotheek) van Annemarie Estor (1973).
Estor won in 2011 met de dichtbundel ‘Vuurdoorn me’ (2010) de Herman de Coninckprijs  voor het beste debuut. Ze is naast dichter ook cultuurwetenschapper en redacteur bij het cultureel-maatschappelijk tijdschrift Streven.

Blinde gedichten (Bezige Bij Antwerpen) van Delphine Lecompte. Deze derde dichtbundel van Lecompte is haar eerste ambitieuze, voldragen worp. Er wordt afgerekend met surrogaatvaders en er is geen plaats meer voor kleingeestige vetes. De moeder hoeft niet vermoord te worden en de muze wordt driedimensionaal. Het zijn ik-gedichten, maar het is wel een ik die genadig is voor anderen. Voor zichzelf blijft ze compromisloos spottend en kastijdend.

Stormen, olielekken, motetten (Atlas Contact) van Xavier Roelens (1977) wordt door de jury omschreven als een ernstig geval van ADHD, als poëzie daar al aan kan lijden. Het werk barst uit zijn voegen in pure vertel- en dichtdrift. Roelens schrijft poëzie, proza en essays en is redacteur van diverse bloemlezingen en tijdschriften. Zijn debuut, Er is een spookrijder gesignaleerd (2007), werd zeer goed ontvangen. Stormen, olielekken, motetten is zijn tweede bundel.

Buiten westen (Poëziecentrum) van David Troch (1977). In de gedichten van Troch blijven de mensen thuis in plaats van de meeslepende levens te leiden die ze voor zichzelf zouden wensen. Verstilde poëzie over kleine lieden.
Troch won onder andere de Jules van Campenhoutprijs voor poëzie, de Gerard Vermeerschprijs voor monologen en de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd voor zijn gedicht Wij waren geen jongens. Een jaar lang droeg hij de titel Ambassadeur van de poëzie van de stad Gent.

Delphine Lecompte reageerde op haar ‘Lecomptiaans’ op haar facebookpagina: ‘raakte even buiten westen toen ze hoorde dat ze genomineerd is voor de Herman de Coninckprijs, maar is ondertussen boven water gesparteld en danst nu op motetten onder de oksels van de bok!!!’

De jury van de zevende Herman de Coninckprijs wordt voorgezeten door Roeland de Trazegnies (reporter/redacteur) en bestaat verder uit Thomas Blondeau (schrijver, dichter, journalist), Eva De Roovere (singer-songwriter), Toon Horsten (hoofdredacteur De Stripgids/ journalist De Standaard) en Yra van Dijk (prof. Nederlandse Letterkunde, Universiteit Amsterdam).

Tijdens Gedichtendag 31 januari wordt de winnaar bekend gemaakt in de Arenbergschouwburg in Antwerpen.

Lees hier het juryrapport.

 

 

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

Literair Nederland - 10 jaar geleden

31 maart 2008

Hans Lodeizen,Koen Hilberdink

Na de biografie over Hans Lodeizen van Gerard Bes uitgegeven in 2001 nu wederom een biografie over deze dichter. Als je de kritieken mag geloven is de biografie van Hilberdink een stuk beter en helderder. Zelf heb ik het boek van Bes niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen.

Hans Lodeizen is vooral bekend als de gevoelige, jonggestorven dichter. In deze biografie komt echter vooral de strijd met zijn vader en het accepteren van zichzelf als homoseksueel zijnde naar voren.

Lees meer