13 december 2012

Vijf dichters genomineerd voor Herman de Coninckprijs 2013

door Ingrid van der Graaf

De vijf dichters die kans maken op de Herman De Coninckprijs 2013 zijn vandaag bekend gemaakt. De volgende dichters werden genomineerd: Miguel Declercq, Annemarie Estor, Delphine Lecompte, Xavier Roelens en David Troch.

Voor de Herman de Coninckprijs werden vijf bundels gekozen die toevalligerwijs allemaal door dertigers werden geschreven.

De oksels van de bok (Wereldbibliotheek) van Annemarie Estor (1973).
Estor won in 2011 met de dichtbundel ‘Vuurdoorn me’ (2010) de Herman de Coninckprijs  voor het beste debuut. Ze is naast dichter ook cultuurwetenschapper en redacteur bij het cultureel-maatschappelijk tijdschrift Streven.

Blinde gedichten (Bezige Bij Antwerpen) van Delphine Lecompte. Deze derde dichtbundel van Lecompte is haar eerste ambitieuze, voldragen worp. Er wordt afgerekend met surrogaatvaders en er is geen plaats meer voor kleingeestige vetes. De moeder hoeft niet vermoord te worden en de muze wordt driedimensionaal. Het zijn ik-gedichten, maar het is wel een ik die genadig is voor anderen. Voor zichzelf blijft ze compromisloos spottend en kastijdend.

Stormen, olielekken, motetten (Atlas Contact) van Xavier Roelens (1977) wordt door de jury omschreven als een ernstig geval van ADHD, als poëzie daar al aan kan lijden. Het werk barst uit zijn voegen in pure vertel- en dichtdrift. Roelens schrijft poëzie, proza en essays en is redacteur van diverse bloemlezingen en tijdschriften. Zijn debuut, Er is een spookrijder gesignaleerd (2007), werd zeer goed ontvangen. Stormen, olielekken, motetten is zijn tweede bundel.

Buiten westen (Poëziecentrum) van David Troch (1977). In de gedichten van Troch blijven de mensen thuis in plaats van de meeslepende levens te leiden die ze voor zichzelf zouden wensen. Verstilde poëzie over kleine lieden.
Troch won onder andere de Jules van Campenhoutprijs voor poëzie, de Gerard Vermeerschprijs voor monologen en de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd voor zijn gedicht Wij waren geen jongens. Een jaar lang droeg hij de titel Ambassadeur van de poëzie van de stad Gent.

Delphine Lecompte reageerde op haar ‘Lecomptiaans’ op haar facebookpagina: ‘raakte even buiten westen toen ze hoorde dat ze genomineerd is voor de Herman de Coninckprijs, maar is ondertussen boven water gesparteld en danst nu op motetten onder de oksels van de bok!!!’

De jury van de zevende Herman de Coninckprijs wordt voorgezeten door Roeland de Trazegnies (reporter/redacteur) en bestaat verder uit Thomas Blondeau (schrijver, dichter, journalist), Eva De Roovere (singer-songwriter), Toon Horsten (hoofdredacteur De Stripgids/ journalist De Standaard) en Yra van Dijk (prof. Nederlandse Letterkunde, Universiteit Amsterdam).

Tijdens Gedichtendag 31 januari wordt de winnaar bekend gemaakt in de Arenbergschouwburg in Antwerpen.

Lees hier het juryrapport.

 

 

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer