10 juli 2014

Vergeten schrijver

Door Inge Meijer

Een van de betere naoorlogse Nederlandse schrijvers

Laatst las ik toevallig, hóe toevallig het was dat ik op Tirade.nu verzeild raakte weet ik eigenlijk niet, maar zo nu en dan beland ik daar en verbaas me er dan steeds weer over dat ik niet vaker, zeg maar dagelijks, hier voor een moment of meer verpozing zoek. Elke dag levert de site een nieuw blog van wisselende bloggers, die lezen als een goed-begin-van-de-dag-verhaaltje. Er staan honderden blogs op van meer dan twintig schrijvers. Surfend tussen de verschillende stukjes, kwam ik terecht bij een blog uit 2010 van Wim Brands waarin hij het over de journalist en schrijver Eelke de Jong heeft. Van Eelke de Jong (1935-1987) kun je zeggen dat hij niet het soort schrijver is die na zijn dood nog voortleeft. Ik bedoel, zijn boeken worden niet meer herdrukt en in geen enkel literair circuit (met uitzondering van de ingewijden) hoor je meer over hem. Ik vond het dan ook een mooie ontdekking dat Brands hem niet vergeten is, (hoewel hij tot de ingewijden behoort). Brands beschouwt Eelke de Jong als een van de betere naoorlogse Nederlandse schrijvers. Dat is mooi. Brands had gehoord dat Eelke de Jong eens een verhaal schreef over Jan Arends. En dat dat verhaal door een misverstand in een verhalenbundel van Jan Arends zelf terecht kwam en dat niemand dat ooit merkte.

Dat voorval noemt Brands typerend voor het talent van Eelke de Jong. Al begreep ik niet direct wat hij daar mee bedoelde. Misschien bedoelde hij dat Eelke de Jong in de luwte leefde, dat hij er niet van hield zichzelf op de voorgrond te plaatsen. Onopvallend was. Het was niet voor niets dat hij zich in de jaren zeventig terugtrok als schaapherder bij Hoog Buurlo. In 1984 (hij woonde inmiddels weer onder de mensen) had ik me ingeschreven voor een schrijfcursus bij Eelke de Jong. De cursus vond plaats in de kelder van een café in het centrum van Raalte. Eelke de Jong was een boomlange man met een onwaarschijnlijke snor. Hij rookte de ene sigaret na de andere en na afloop werd er steevast nagepraat met een borrel aan de bar. Tijdens die zes avonden dat de cursus duurde, heb ik hem nooit die bar zien verlaten. Wanneer de cursisten aanstalten maakten te vertrekken, plaatste hij nog een bestelling en liet ons met een knikje van zijn hoofd en een glimlach de late avond ingaan. Ik kan me zomaar voorstellen dat hij daar nog steeds zit. Sigaret in de mond, dichtgeknepen ogen tegen de rook en een borrel voor zich. Die laatste avond zei hij me ‘het te laten weten wanneer ik wat af’ had. Dat zou hij wel willen lezen. Ik had nooit wat af en kon toen niet weten dat hij er drie jaar later niet meer zou zijn. Alleen nog in mijn boekenkast. Waar hij vertegenwoordigd is met De verhalen en De kunst van het lassowerpen. En het is waar, hij is een van de betere Nederlandstalige kortverhaal schrijvers die ik ken.

 

 

Recent

21 maart 2017

Intrigerende zwakheden

20 maart 2017

De zee in Tilburg

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 maart 2007

Zonder dat hij het wist, keek ze hem telkens na als hij voorbijkwam, de winkelierster, langs de zaak, soldaat Brû. Hij liep daar heel ongedwongen, in zijn vrolijke kaki klof, met zijn haar, tenminste wat er onder de kepie van te zien was, zijn haar keurig geknipt en nagenoeg glanzend, zijn handen langs de naad van zijn broek, handen waarvan de ene, de rechter, met onregelmatige tussenpozen omhoogging om een superieur te eren of de groet van een gedemilitariseerde te beantwoorden. Niet bevroedend dat hij elke dag door een bewonderend oog werd vastgepind op de weg die hem van de kazerne naar het bureel voerde stapte soldaat Brû, die in het algemeen nergens aan dacht, maar als hij dat toch deed dan het liefst aan de slag bij Jena, stapte soldaat Brû voort met de onbevangenheid van een niet-bewuste. Met zijn niet bewust grijsblauwe ogen en zijn niet bewust elegant omwikkelde beenkappen droeg soldaat Brû heel naïef al het nodige met zich mee om in de smaak te vallen bij een jongejuffrouw die niet helemaal jong meer was en ook niet helemaal juffrouw. Het ontging hem.

Zonder dat hij het wist, keek ze hem telkens na als hij voorbijkwam, de winkelierster, langs de zaak, soldaat Brû. Hij liep daar heel ongedwongen, in zijn vrolijke kaki klof, met zijn haar, tenminste wat er onder de kepie van te zien was, zijn haar keurig geknipt en nagenoeg glanzend, zijn handen langs de naad van zijn broek, handen waarvan de ene, de rechter, met onregelmatige tussenpozen omhoogging om een superieur te eren of de groet van een gedemilitariseerde te beantwoorden.

Lees meer