Agenda

Vanaf vandaag in de bioscoop: "Men who hate women"

De eerste uit de Millennium-reeks. Een duistere setting, een verpletterend goed geconstrueerd plot en twee bijzonder sterke hoofdpersonages: Lisbeth Salander en Mikael Blomkwist, een jonge, gecompliceerde computerhacker en een charmante journalist.

MILLENNIUM: mannen die vrouwen haten
de verfilming van de bestseller van Stieg Larsson
vanaf 6 augustus te zien in de Nederlandse bioscopen
www.millennium-themovie.nl

Het Nederlandse publiek kan er niet meer omheen. Iedereen is in de ban van de avonturen van Lisbeth Salander en Mikael Blomkwist, de jonge gecompliceerde computerhacker en de charmante journalist, de sterke hoofdpersonages uit de MILLENNIUM-boeken van Stieg Larsson. De drie boeken staan hoog in de bestsellerlijsten.

De film ‘MILLENNIUM : mannen die vrouwen haten’, gebaseerd op het eerste deel, heeft in de paar landen waar de film inmiddels is uitgebracht al meer dan 8 miljoen bezoekers getrokken, waarvan alleen in Spanje al meer dan 2 miljoen. De fans van de boeken komen volledig aan hun trekken en zijn zeer enthousiast over de verfilming. Noomi Rapace speelt Lisbeth Salander en Michael Nyqvist speelt Mikael Blomkwist.

Speelduur : 144 minuten ? Zweeds gesproken / Nederlands ondertiteld
Met Noomi Rapace (Lisbeth Salander) en Michael Nyqvist (Mikael Blomkwist)
Scenario: Nikolaj Arcel en Rasmus Heisterberg – Regie: Niels Arden Oplev

De film ‘MILLENNIUM: mannen die vrouwen haten’ is gebaseerd op de gelijknamige bestseller, de eerste uit de Millennium-reeks van Stieg Larsson. De twee andere boeken uit de reeks zijn ‘De vrouw die met vuur speelde’ en ‘Gerechtigheid’.

In 2008 was Stieg Larsson de tweede best verkopende auteur in de wereld – na Khaled Hosseini (‘De Vliegeraar’). Wereldwijd zijn bijna 20 miljoen exemplaren verkocht, waarvan ruim 500.000 in de Benelux.

Zelf heeft Stieg Larsson het succes niet meer mee kunnen maken. Voordat zijn eerste boek gepubliceerd werd overleed hij, op vijftigjarige leeftijd, aan een hartaanval. Hij was onderzoeksjournalist in Zweden, en autoriteit op het gebied van extreemrechts. Larsson schreef onder andere voor het grootste Zweedse persagentschap TT, was correspondent voor het Britse tijdschrift Searchlight en gaf lezingen door heel Europa. (Bron: www.movie-stuff.nl)