Tzum-prijs 2013 voor de mooiste zin voor Anton Valens

Literair nieuws

Een van de mooiste literaire prijzen die een schrijver ten deel kan vallen is toch wel de Tzum-prijs voor de mooiste zin van het jaar. De prijs die elk woord beloont met een euro  en een heuse jury die zich dagen buigt over het ingezonden fraais aan zinnen. De langste zin die ingezonden werd bestaat uit 250 woorden en komt uit  Lief kind van mij van Mira Feticu en de kortste van zes woorden komt uit Piloot van goed en kwaad van Joost Conijn. Alle  zinnen zijn hier te lezen.

Voor de twaalfde keer dit jaar wordt de jaarlijkse Tzum-prijs uitgereikt en voor het eerst  betreft het een openingszin. Anton Valens is de gelukkige winnaar en de zin komt uit zijn roman Het boek Ont. Hij wint daarmee een beker en 68 euro, evenveel euro’s als woorden in de winnende zin:

Het was dinsdagavond kwart voor acht en een van de laatste dagen van oktober in het roemruchte stervensjaar van de gulden, dat schitterende, harde betaalmiddel met zijn waaier van kleurige biljetten als de staart van een paradijsvogel, dat met goedvinden van de kroon door de directeur van De Nederlandsche Bank verkwanseld werd voor een grauwe eenheidsmunt waar er al zoveel van zijn en die de ‘euro’ wordt genoemd.

Uit een aanbod van 75 zinnen kwam uiteindelijk de openingszin van Het boek Ont als winnaar uit de bus. De zin begint en eindigt in mineur, maar bevat in het midden een lofzang, aldus de jury. Het beeld ‘met zijn waaier van kleurige biljetten als de staart van een paradijsvogel’ contrasteert mooi met het herfstachtige begin en de ‘grauwe eenheidsmunt’ aan het einde van de regel. De zin riep bij de meeste juryleden een nostalgisch verlangen op naar de esthetische vormgeving van onze eigen bankbiljetten.

Anton Valens heeft laten weten dat hij de prijs aanvaard en het een eer vindt deze gewonnen te hebben.

De jury bestond uit Roos Custers, Rieuwert Krol, Marleen Nagtegaal, Coen Peppelenbos, Bart Temme en Bastiaan Tuenter.

Lees hier de recensie van Het boek ont op de website Tzum.

I. v/d Graaf

 

Recent

17 januari 2018

Rusland, mijn Rusland

Literair Nederland - 10 jaar geleden

28 januari 2008

Mevrouw Couperus,Sophie Zijlstra

Maandag 2 juli 1900 vroeg in de ochtend.

Na een doorwaakte nacht, wachtend op haar man, wil Elisabeth Baud-Couperus uit haar stoel opstaan als hij eindelijk thuiskomt. Dan blijkt dat ze niet meer kan lopen…

Hiermee begint het schitterende verhaal over mevrouw Couperus, een zeer intelligente vrouw. Zoals gebruikelijk in die tijd wordt haar verlamming, na allerlei onderzoeken, gezien als een 'hysterische aandoening'. Uiteindelijk besluit ze naar dokter Bende te gaan, een arts die vrij nieuwe methodes toepast om mensen te genezen, te weten…

Lees meer