Agenda

Toneel: Hoop Gedoe om Niks – William Shakespear

“Een feestelijk stuk, maar wel met een serieuze ondertoon”, zo typeert Jack Nieborg de romantische komedie “Much Ado About Nothing” .

Shakespeare schreef deze komedie omstreeks 1598 / 1599; kort daarvoor had hij beide delen van het koningsdrama Henry IV voltooid (in Diever gespeeld in 2006). Blijkbaar wilde Shakespeare het leven toen weer even van de zonnige kant belichten.

Dat is voortreffelijk gelukt. Much Ado About Nothing is een hecht doortimmerd toneelwerk; alles staat perfect op z’n plaats en de verschillende verhaallijnen in het stuk zijn ingenieus, maar toch overzichtelijk met elkaar verweven. Keer op keer wordt het publiek verrast met onverwachte wendingen die eigenlijk, achteraf beschouwd, heel logisch op elkaar aansluiten.

“Het stuk komt op mij over als een in het wild om zich heen schietende Cupido” zegt Nieborg. “Het is heel spannend om dan juist uit die ogenschijnlijke wirwar een soepel lopende voorstelling te maken.”

In zijn vertaling en vervolgens in zijn regie zal die souplesse een grote rol spelen. “Neem bijvoorbeeld het paar Benedick en Beatrice. Die zitten elkaar onafgebroken in de haren, maar het publiek moet aanvoelen dat die stekeligheden meer spel dan werkelijkheid zijn. Want op het eind krijgen ze elkaar, dus zó onaardig hadden ze het blijkbaar niet bedoeld. Ze moeten ook niet als twee sjaggerijnige mopperkonten overkomen; hun verbale schermutselingen moeten het publiek wel amuseren.”

Naast deze al wat gerijpte gelieven staat het andere paar: Claudio en Hero. Piepjong, en tot over hun oren verliefd. Ook daar valt weer veel amusants aan te beleven, zelfs als door een vuil spelletje even de indruk wordt gewekt, dat Hero een relatie heeft met een andere man. Claudio is zo van zijn stuk gebracht, dat hij de arme Hero verstoot. Schrik niet, ook dat komt weer op z’n pootjes terecht.

Blijven er heel wat figuren rond deze twee paren optreden: edellieden die maar nooit begrijpen wat er eigenlijk aan de hand is, en jongens van de gestampte pot die meteen in de gaten hebben hoe de vork in de steel zit.

Het verhaal speelt zich af in Messina, een belangrijke havenstad op het Italiaanse eiland Sicilië. In het decor zal die zuidelijke sfeer goed te herkennen zijn. Veel tuinen, veel groen, veel heggen en daarachter het huis met veel kamers, veel vensters, veel balkons. Een machtige verzameling plekken om elkaar af te luisteren, plannen met elkaar te smeden, de boel voor de gek te houden om, uiteindelijk, tot de slotsom te komen dat het allemaal veel gedoe om niks was.

Shakespeare heeft ons, wederom, de spiegel van het leven voorgehouden.

Sicilië…….Spaans?
Aan het begin van Much Ado About Nothing maken we kennis met Don Pedro, prins van Aragon. Hij komt op bezoek bij Leonato, goeverneur (burgemeester?) van de Siciliaanse havenstad Messina.

Het zou kunnen zijn dat Don Pedro naar Sicilië is gekomen om te zien, of alles op “zijn” eiland naar wens gaat.

Maar wacht even….Don Pedro, dat klinkt eerder Spaans dan Italiaans. En Aragon…ligt dat niet in Spanje? Samenvattend: is Sicilië dan een Spááns eiland?

Toch wel, ja. Maar nu niet meer. Nu is Sicilië, aan de uiterste zuidpunt van Italië, gewoon een deel van de republiek Italië. Evenwel van 1325 af was Sicilië een onderdeel van het koninkrijk Napels (geweest0, en dát was op zijn beurt weer in bezit van het toenmalige Aragon, een machtig koninkrijk, dat zich uitstrekte van de Pyreneeën tot voorbij Valencia en Alicante. In 1479 verenigde Aragon zich met Castilië, en dat leidde in 1516 tot het Spaanse rijk zoals we dat nu kennen.

Shakespeare werd geboren in 1564, dus als hij een toneelstuk in het “oude”Sicilië van zo’n vijftig jaar terug situeerde, was die relatie met een Spaanse prins niet zo vreemd. (Bron: shakespeartheaterdiever.nl)

Praktische informatie:
Première: 14 augustus
Speeldata: 15, 19, 21, 22, 26, 28, 29 augustus en 2, 4, 5, 11 en 12 september om 20.30 uur
Matinee: 22 augustus – 14.30 uur
Tickets: Ticket- en infolijn: (0521) 59 49 99 of online via www.shakespearetheaterdiever.nl

Shakespearetheater Diever, Hezenes 3, 7981 LD Diever