Tirade 427 verschenen

ESSAY ‘De moskeee?n geven de stad een uniek silhouet. Van elk van hen ging een verschillende droefheid uit.’ schrijft Jan Fontijn in een essay over melancholie en islam waarin hij leven en werk van Couperus, Orhan Pamuk, Pierre Loti en Isabella Eberhardt verweeft. ‘Vele primitieven kregen hun eerste lessen natuurkunde nadat zij op de tenen van een hark trapten’ begint Michel Hoffer zijn beschouwing over de wetsartikelen 147 en 147a.
Martijn Meijer onderzoekt de beweegredenen van Yukio Mishima voor zijn seppuku: ‘Hij was door het noodlot voorbestemd om op een bizarre manier te sterven.’ Nick van Tilburg ontrafelt het tragische bestaan van de dichter Halbo C. Kool en zijn rol in De Avonden van Gerard Reve.

Reiner de Winter over vrijheid van meningsuiting versus vrijheid van godsdienst naar aanleiding van cartoons.

POE?ZIE Mark Boog: ‘Maar wanhopen? Instanties aanroepen? Zich haren uit het huilende hoofd trekken? Nee.’

Catharina Blaauwendraad: ‘Ik heb hijskranen geesten uit flessen zien trekken.’ Peter du Gardijn: ‘Voor de ijskast legde ik mijn alter ego af.’

Erik Jan Harmens: ‘Als voor een zwaan gaan de eendjes aan de kant.’

Peter van Lier: ‘Niet e?e?n van de hoofden lijkt te beseffen tot waar de zee zal komen.’

Lieke Marsman: ‘Gelukkig is het goede aan iets lang laten duren dat alles op den duur weer terug stil valt.’

VERHALEN David Manos Pefko debuteert in dit nummer met een verhaal, verder verhalen van Lloyd Haft, Robert Menasse, Michel Ramaker.

Meer informatie en een bladzijde lezen per bijdrage? www.tirade.nu

Recent

19 februari 2018

Spiegels van de tijd

14 februari 2018

Gedenkteken in woorden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 februari 2008

Indrukwekkend verhaal

Door Bernadet

De overgave is na De zwarte met het witte hart en Een schitterend gebrek de derde historische roman van Arthur Japin die een mengeling is van fictie en non-fictie. Het verhaal is gebaseerd op de geschiedenis van Cynthia Ann Parker (zij staat ook op de voorkant van het boek) Als kind groeide zij op bij de familie Parker die na een lange reis vol beproevingen een nieuw bestaan probeerden op te bouwen in Texas.

Lees meer