Agenda

The Maastricht International Poetry Night

Agenda

Drie dagen poëzie in La Bonbonnière te Maastricht

The Maastrich International Poetry Night ontstond in 1989 naar het idee om in Maastricht een internationale poëziemanifestatie te organiseren. Een manifestatie waarbinnen plaats moest zijn voor dichters uit Nederland , de omringende buurlanden en de rest van de wereld. In datzelfde jaar werd het 53ste Wereldcongres van PEN International in Maastricht gehouden en ter gelegenheid daarvan werden er twee groots opgezette Poetry Nights gerealiseerd, die veel publieke belangstelling trokken.

Van donderdag 30 tot en met zaterdag 1 november dragen grote dichters van over de hele wereld hun gedichten voor in theater La Bonbonnière te Maastricht tijdens The Maastricht International Poetry Nights (MIPN). Er komen heldere dichters, woeste dichters, grappige dichters, verstilde dichters en gedreven dichters, jong en oud, uit binnen- en buitenland. Eregast is P.C. Hooft-prijswinnaar K. Schippers, hij zal worden geïnterviewd door Wim Brands.

Het festival opent met het Edmond Hustinx-essay over poëzie van dichter, essayist en toneelschrijver Benno Barnard. Uit Nederland treden onder meer op Joost Zwagerman (leest voor uit nieuwe bundel), Peer Wittenbols (won Annie M.G. Schmidt-prijs 2014 voor het beste lied), Annemieke Gerrist (een van de beste jonge dichters) en Hans van de Waarsenburg (uit Maastricht).

De uitgenodigde buitenlandse dichters zijn in eigen land grootheden, of aankomende grootheden: Ricardo Domeneck (Duitsland/Brazilië), Caleb Klaces (UK), Nick Laird (Ierland), Afrizal Malna (Indonesië), David O’Meara (Canada), Ulf Karl Olov Nilsson (Zweden), Anne Penders (België) en Marion Poschmann (Duitsland).

Tijdens de voordrachten worden de Nederlandse vertalingen op een groot scherm geprojecteerd. De muzikale omlijsting tijdens de drie festivalavonden wordt verzorgd door The Torunski Brothers (Polen), alumni van de jazzafdeling van het Conservatorium Maastricht. Ook is er een kinderprogramma met Paul van Loon, Esther de Koning en Edward van de Vendel.


The Maastricht International Poetry Night

Officiële opening: do. 30 oktober om 19.30 uur.
Duurt tot en met zaterdag 1 november

Kijk voor meer informatie op deze website.