6 december 2016

Retour Calypso – Matthijs Eijgelshoven

Terug naar Gozo

Recensie door Karel Wasch

Eijgelshoven laat zijn vrouwelijke hoofdpersoon Suzy na jaren terugkeren naar het eiland Gozo waar haar vader Alfred nog steeds woont. Haar zoektocht- een soort Odyssee- is vooral gericht op haar raadselachtige moeder, de onzichtbare van haar jeugd.
Zoals de titel al verraadt, zijn er verwijzingen naar de Odyssee. De held Odysseus werd destijds gevangen genomen door de schone Calypso, die hem onsterfelijkheid beloofde. Na zeven jaren komt Odysseus echter toch vrij omdat de goden hem welgezind zijn en willen dat hij zijn tocht kan voortzetten en naar zijn vrouw en kinderen kan teruggaan. De grot waar Calypso woonde zou op het eiland Gozo liggen.

Ik duw het portier van mijn auto open en stap uit. De laatste afstand tussen Gozo en mijzelf valt weg, ik ruik de zee, het door de wielen omgewoelde zand en de zoete verrotting van de bloeiende distels en bloemen op de heuvel. Ooit was het de geur van thuis, nu stoot hij me af en is het de wolk verbrande benzine, die nog bij mijn uitlaat hangt, waar ik me aan vastklamp, die ik opsnuif tot hij wegdrijft.

Mooi proza, want Eijgelshoven (1975) kan wel degelijk schrijven. Deze roman is zijn literaire debuut. Zijn stijl is geserreerd en de dialogen in het verhaal komen overtuigend over. Bovendien meandert het verhaal tussen verleden – flashbacks – en de actualiteit.

Verleden
Na enige tijd komen we te weten dat de moeder van Suzy, ene Lucinda in het zevende levensjaar van Suzy uit beeld is verdwenen. Uit de flashbacks leren we, dat Lucinda ooit in een film heeft gespeeld, beeldschoon was en regelmatig in de war.

Voor de vader, Alfred, was dat een ramp. Hij bestierde op het eiland een goed lopend restaurant en moest dat vaak helemaal alleen doen. Zeven jaar wist hij, net als Calypso, zijn geliefde aan zich te binden. Ze was net zoals Odysseus gevangen, ze kon het restaurant verlaten weliswaar, maar was er als serveerster onmisbaar. Daarna werd ze opgenomen in een inrichting en verdween helemaal uit beeld. Hoe dat komt blijft een raadsel. Heeft ze zelfmoord gepleegd? De broer van Suzy, Daniël, bemoeit zich niet meer met de zaak, maar Suzy wil het verdwijnen van de moeder oplossen. Ook is er de schilder Viktor, die Suzy als meisje schilder- en tekenles gaf. Hij is een raadselachtige man. Wat weet hij van het verleden?

Kist
Een schakel vanuit datzelfde verleden vormt de geheimzinnige kist met hoofdzakelijk kleding van de moeder. Suzy trekt de kleren aan en wil daarmee haar vader verrassen. Ook helpt ze even mee in het restaurantje, maar de vader is alcoholist geworden en half ziek en het etablissement staat op instorten en zal niet lang meer open zijn. Intussen gaat Suzy een verhouding aan met een man van het eiland en probeert steeds meer te weten te komen over haar verleden. Daar heeft ze weinig tijd meer voor. De vader is ziek, de schilder Viktor te oud en alles is aan het afbladderen.

Uiteindelijk vindt ze wel een aantal aanknopingspunten. Maar het gevoel waar de lezer mee achterblijft is toch vooral dat ze de boot gemist heeft.

 

Retour Calypso
Matthijs Eijgelshoven
Verschenen bij: Uitgeverij Ambo/Anthos
ISBN: 9789026334023
218 pagina's
Prijs: € 19,90

Meer van Karel Wasch:

11 april 2017

Rauw verhaal in het zompige zuiden van de States

Over 'De ballade van het treurige café' van Carson McCullers
22 februari 2017

Het lot bepaalt het verhaal

Over 'Inham' van Cynan Jones
25 mei 2016

Niets lijkt wat het is

Over 'De blauwe gitaar' van John Banville

Recent

20 oktober 2017

Soepel en licht vallende poëzie

Over 'Wax Hollandais' van Abdelkader Benali
18 oktober 2017

‘Een luchtig sprookje’

Over 'Waterscheerling' van Rascha Peper
17 oktober 2017

Van poldercrimineel tot godfather in Frankrijk

Over 'Ondijk/Punt' van Barry Smit
16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

Over 'De Tanimbar-legende' van Aya Zikken
13 oktober 2017

Leven zonder moeder

Over 'Het intieme vreemde' van Jente Jong

Verwant

6 december 2016

Recensie door : Rein Swart

Over 'Recensie : De figuranten ' van Matthijs Eijgelshoven
6 december 2016

Het is niet al goud wat blinkt

Over 'Al wat schittert' van Matthijs Eijgelshoven
6 december 2016

'zwei eins sieben fünf vier sieben drei'

Over 'De laatste oplossing' van Matthijs Eijgelshoven