Agenda

Terre et cendres van Atiq Rahimi

Woensdag 28 oktober 2009 ? 20.00 uur in Maison Descartes.

Tijdens deze avond is de eerste film van Atiq Rahimi te zien: Terre et cendres (2004 ? Prijs du Regard vers l´avenir van het Festival de Cannes) vertonen: Rahimi heeft zelf de verfilming van zijn boek gerealiseerd.

Atiq Rahimi werd in 1962 geboren in Kaboel (Afghanistan) en woont en werkt tegenwoordig in Parijs. Hij studeerde aan de Frans-Afghaanse middelbare school Estiqlal de Kaboul en vervolgens aan de universiteit (sectie literatuur).

En 1984 verruilt hij Afghanistan voor Pakistan vanwege de oorlog en vraagt vervolgens politiek asiel aan, en krijgt deze, in Frankrijk waar hij promoveert in audiovisuele communicatie aan de Sorbonne.

Terre et cendres: Een brug, een gedroogde rivier in een adembenemend en verlaten landschap, het wachthuisje van een morrende bewaker, een weg die tot de horizon reikt, een handelaar die de wereld opnieuw bedenkt, een grijsaard, een klein kind, en het wachten. Niets of bijna niets beweegt. We zijn in Afghanistan, tijdens de oorlog tegen de Sovjet Unie. De oude man is onderweg naar zijn zoon, de vader van het jongetje, die in de mijn werkt, om hem te vertellen dat alle bewoners van het dorp tijdens een bombardement zijn omgekomen.

De vertoning wordt gevolgd door een debat rond zijn film en zijn boeken met Margot Dijkgraaf en Isabelle Mallez.

De trailer van de film te bekijken hier.

Gratis toegang.
Film in het Perzisch, met franse ondertitels
Reservering: d.bourgois@maisondescartes.nl of 020 531 95 35

In eerste instantie was het bedoeling dat Atiq Rahimi ook aanwezig zou zijn op deze avond. Helaas is Atiq Rahimi wegens gezonheidsredenen niet in staat naar Amsterdam te komen. Atiq Rahimi heeft Maison Descartes wel laten weten van plan te zijn naar Amsterdam te komen zodra zijn gezondheid het toelaat. Wordt vervolgd dus.