Terras 01 met thema 'gereedschap' verschenen

door Ingrid van der Graaf

‘Blijkbaar kennen we bijzondere eigenschappen toe aan gereedschap. We bekijken gereedschap als een interface om de wereld te leren kennen; om je waarneming, kennis, vaardigheden, kracht te verbeteren en te vergroten en om iets te maken dat vindingrijkheid, denkbeelden en ervaringen vangt en ordent zodat je die kunt overbrengen aan anderen.’ Dirk van Weelden

Na het nulnummer verschijnt nu het eerste nummer van het tijdschrift Terras. Dit nummer is gewijd aan gereedschap, in de breedste zin van het woord en zo gevarieerd mogelijk met bijzondere aandacht voor vertaalde literatuur. Vertaler Maarten Elzinga kreeg carte blanche en koos gedichten over gereedschap, uiteenlopend van ‘De Tovenaarsleerling’ van Goethe tot aan het werk van de Australische dichter Philip Hodgins die nauwgezet de medische apparatuur beschreef waarmee hij werd behandeld. Terras 01 bevat verder onder meer poëzie van de Amerikaanse dichter/timmerman Mark Turpin, van Seamus Heaney en de jonggestorven Franse dichter Christophe Tarkos.

De Franstalige literatuur speelt een belangrijke rol in deze editie, met bijvoorbeeld vertaald proza van Pierre Bergounioux en Jean-Loup Trassard, twee auteurs die liefdevol en secuur schrijven over het Franse plattelandsleven waar het vakmanschap en de menselijke maat goeddeels verdrongen zijn door machines en schaalvergroting. Beide auteurs zijn vertaald door Rokus Hofstede die ook een inleiding schreef op hun werk. Daarnaast zijn prozateksten opgenomen van Eugène Savitzkaya en Lucien Suel.

Terras 01 bevat uiteraard niet alleen vertalingen. Dirk van Weelden en Han van der Vegt schreven elk een essay naar aanleiding van het thema en van Hélène Gelèns en H.H. Ter Balkt zijn nieuwe gedichten opgenomen. Hoewel ‘gereedschap’ de ruggengraat vormt van dit nummer, bevat Terras 01 ook enkele bijdragen die niet aan het thema zijn verbonden, o.a. poëzie van debutant Guido Favié en verhalen van Raymond Carver, Miroslav Penkov en Zsusa Forgasz alsmede een essay over waarnemen van Bernke Klein Zandvoort.

Daarnaast wijst de redactie graag op de beeldbijdragen in het nummer en de bijzondere omslag.

Op 17 december wordt de nieuwe Terras feestelijk gepresenteerd in Perdu Kloveniersburgwal 86, Amsterdam.
Aanvang: 20.30 uur
Met voordrachten van Rokus Hofstede, Hélène Gelèns, Guido Favié, Richtje Reinsma en F. Van Dixhoorn. Na afloop een bijzondere ‘Gereedschap’ veiling.

 

Terras 01
15 euro
Vanaf nu te bestellen via www.terrasterras.nl
of www.perdu.nl
Vanaf eind december zal Terras ook via een select aantal boekhandels te verkrijgen zijn.

 

Recent

17 juli 2018

Legenden en leven

Literair Nederland - 10 jaar geleden

19 juli 2008

De andere kant van de Caribbean

Met De prijs van de zee laat Erich Zielinski zijn lezers een andere kant van de Caribische samenleving zien dan die uit de toeristische brochures. Er is meer onder de zon op Playa Frans dan een wit strand en een blauwe zee. Zielinski, die in 2004 debuteerde met De Engelenbron, laat ook in deze spannende roman de personages tot leven komen met een grote mate van compassie en zonder enig oordeel.

Lees meer