Agenda

Tentoonstelling: Sonia Gaskell, pionier van de dans

Danslegende komt tot leven in tentoonstelling en documentaire

Het Joods Historisch Museum en Theater Instituut Nederland presenteren vanaf 11 september een tentoonstelling over het leven en werk van danseres en choreografe Sonia Gaskell. Gaskell is voor de klassieke dans in Nederland van onschatbare waarde geweest. Aan de hand van foto’s, kostuums en videofragmenten geeft de expositie een beeld van deze bijzondere vrouw en vertelt eveneens de geschiedenis van de dans in Nederland tot 1969.

Passie voor dans
Sonia Gaskell (1904-1974) werd geboren uit Russisch-joodse ouders in Litouwen en groeide op in Oekraïne. Via Palestina en Parijs, waar ze haar grote liefde voor de klassieke dans ontwikkelde, vestigde zij zich in 1939 in Amsterdam. In Nederland bestond nog geen academische danstraditie zoals in Rusland en Frankrijk. Er waren geen gesubsidieerde dansgezelschappen of officiële dansopleidingen en er was geen enkel beroepsperspectief voor dansers en choreografen. Aan de Amsterdamse Zomerdijkstraat begon Gaskell haar balletstudio en bleef zij tijdens de bezetting heimelijk lesgeven. In 1945 richtte zij haar eerste dansgezelschap op.

Emancipatie
Sonia Gaskell was een expressieve vrouw met een sterk karakter die zich al snel ontpopte als de stuwende kracht achter de emancipatie van de dans. Zij slaagde er in dansers op te leiden die zowel het klassieke romantische als het moderne repertoire aankonden. Ook bood ze ruimte aan jonge choreografen. In 1954 werd zij artistiek leider van het eerste gesubsidieerde nationale balletgezelschap, het Nederlands Ballet, dat in 1961 opging in Het Nationale Ballet. Zij wist dit gezelschap, samen met dansers als Olga de Haas en choreografen als Rudi van Dantzig, een internationale naam te bezorgen. In 1969 nam Gaskell afscheid van Het Nationale Ballet. Rudi van Dantzig werkt op dit moment aan een boek over Sonia Gaskell, dat eind 2009 bij Uitgeverij Atlas uit zal komen.

TIN op toernee
Sonia Gaskell. Pionier van de dans is de tweede in een reeks tentoonstellingen die het TIN in samenwerking met verschillende musea maakt over belangrijke ontwikkelingen van het Nederlandse theater in de afgelopen decennia. Regisseuse Jellie Dekker maakte over Gaskell de documentaire ‘Mevrouw’. Deze film is een productie van IDTV Docs in coproductie met de NPS.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Dioraphte. De documentaire wordt mede gefinancierd door VandenEnde Foundation, VSBfonds, SNS REAAL Fonds en CoBO Fonds. (bron: TIN, www.theaterinstituut.nl)

Waar & wanneer?
Datum/tijd: 11 september tot 6 december
Locatie: Joods Historisch Museum, Amsterdam, www.jhm.nl