5 maart 2012

Ted van Lieshout wint Woutertje Pieterse Prijs 2012

Door Ingrid van der Graaf

Ted van Lieshout heeft de Woutertje Pieterse Prijs 2012 gekregen voor Driedelig paard. Aan de Woutertje Pieterse Prijs is een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro verbonden. Deze prijs voor kinder- en jeugdboeken werd dit jaar voor de vijfentwintigste keer uitgereikt. Driedelig paard is uitgegeven door Uitgeverij Leopold.

De jury, bestaande uit Frank Groothof (voorzitter), Jaap Friso, Kees ‘t Hart, Suzanne Hertogs en Vanessa Joosen roemde de gedurfde illustraties en de uitermate fraaie en vrolijke beeldsonnetten die eraan meewerken dit boek tot een dwingend geheel te maken dat lang in het geheugen blijft rondspoken. ‘Met veel plezier geven we de Woutertje Pieterse Prijs voor het beste jeugdboek van 2011 aan Driedelig paard van Ted van Lieshout.’ Aldus de jury.
De jury maakte een keuze uit ruim 130 boeken waarbij de beoordeling aan verschillende criteria moest voldoen. Zoals de samenhang tussen verhaal en illustratie en het literaire gehalte van een boek.

Het prijswinnende Driedelig paard bevat volgens de jury een ware encyclopedie aan vertelsoorten en schrijfwijzen. ‘In ieder verhaal, of blokgedicht, zoals de schrijver het noemt, zet hij een veel beproefde tekstsoort naar zijn hand en maakt de clichés daarvan voorgoed zichtbaar. Je zou het een parodie op literatuur kunnen noemen, maar dan wel een parodie die diep ingrijpt, aan het lachen maakt en aan het denken zet. (…) het is een meeslepend en emotionerend boek, het zet aan tot denken over maatschappelijke verhoudingen, familieverhoudingen en over de vaste clichés waarbinnen we ons plegen te bewegen. De inzet ervan is hoog.’

Ted van Lieshout (1955) begon als illustrator en grafisch ontwerper. Hij maakte boekomslagen en tekeningen voor kranten en tijdschriften. In 1982 illustreerde voor De Blauw Geruite Kiel, de kinderkrant van Vrij Nederland en vanaf 1984 publiceerde hij daarin gedichten en verhalen. Vanaf die tijd schrijft Van Lieshout ook scènes en liedjes voor Sesamstraat en van 1988 tot 2009 voor Het Klokhuis. In 1986 verschenen zijn eerste boeken waaronder de jeugdroman Raafs Reizend Theater en de eerste dichtbundel Van verdriet kun je grappige hoedjes vouwen (1987 beste bundel Vlag & Wimpel). Zijn werk is  onderscheiden met de Charlotte Köhler Stipendium, een Gouden Griffel en vijf Zilveren Griffels, de Willem Wilminkprijs en de Theo Thijssenprijs. Zijn proza is in totaal in negen talen vertaald.

Jublileumboek
Ter gelegenheid van de 25e prijsuitreiking zijn alle 24 boeken die tot en met 2011 bekroond zijn, opnieuw besproken, beoordeeld en uitgegeven in een speciaal jubileumboek. De jury bestaande uit Bregje Boonstra (voorzitter), Suzanne Hertogs, Annemie Leysen, Bas Maliepaard en Mirjam Noorduijn zetten vijf van de 24 titels in een extra spotlight. Deze vijf zijn: Imme Dros met Annetje Lie in het holst van de nacht (1988); Toon Tellegen met Bijna iedereen kon omvallen (1994); Joke van Leeuwen met Iep! (1997); Wim Hofman met Zwart als inkt (1998) en Benny Lindelauf voor De hemel van Heivisj (2011). Het boekje bevat een inleiding van Bregje Boonstra over het veranderde tijdsbeeld betreffende de jeugdliteratuur en praktische informatie over de bekroonde auteurs, illustratoren en de geschiedenis van de bekroonde boeken.

Het jubileumboek is gratis te downloaden op www.woutertjepieterseprijs.nl

 

Recent

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

13 oktober 2017

Leven zonder moeder

12 oktober 2017

Een antikrimi

11 oktober 2017

De stijl tekent de man

Literair Nederland - 10 jaar geleden

22 oktober 2007

Klein boek zonder enige allure
Door Frans

Waarom gaf de commissie – Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek – aan Geert Mak de opdracht om het boekenweekgeschenk 2007 te schrijven? Vermoedelijk vanwege zijn succes met de dikke pil ‘In Europa’. Zou Mak daarom als onderwerp voor zijn boek de Galatabrug, die Europa met Klein-Azië verbindt, gekozen hebben?

Lees meer