Agenda

Spui25: Wat is er Oostenrijks aan de Oostenrijkse literatuur?

vrijdag 11 september 2009, 17:00 – 19:00 uur

In aanwezigheid van prominente schrijvers en literaire critici uit Oostenrijk discussiëren Daniele Strigl en Evelyne Polt-Heinzl, twee toonaangevende Oostenrijkse critici, met elkaar en met de aanwezigen over ‘het Oostenrijkse’ van de Oostenrijkse literatuur. Zijn Elfriede Jelinek, Robert Menasse, Peter Handke en Thomas Bernhard, Arno Geiger, Daniel Kehlmann, Thomas Glavinic typisch Oostenrijks? En waaruit blijkt dat? Belichamen zij met hun werk een bijzonder aspect van de Duitstalige literatuur? Of is deze vraagstelling eigenlijk irrelevant.

Is de indruk juist dat Oostenrijkse schrijvers traditioneel kritischer naar hun eigen land kijken dan de schrijvers in andere landen, en zo ja waarom? Is het feit dat ze lekker fel kunnen mopperen een reden dat de Oostenrijkse schrijvers in het buitenland zo populair zijn?

Is de positie van de Oostenrijkse (en Zwitserse) schrijvers binnen de Duitstalige literatuur te vergelijken met bv. die van de Vlaamse schrijvers binnen de Nederlandstalige literatuur?

Deelnemers aan de discussie zijn o.a.: Robert Menasse, schrijver; Dieter Bandhauer, uitgever; Gerrit Bussink, vertaler; Gabriele Petricek, schrijfster; Wolfgang Kralicek, toneelrecensent.

Over de sprekers
Daniela Strigl, (1964), studeerde germanistiek, filosofie, geschiedenis en theaterwetenschap in Wenen. Ze is werkzaam als iteratuurwetenschapper, -recensente en essayist en schreef artikelen over o.a. Albert Drach, Hans Lebert, Andreas Okopenko alsmede over de Oostenrijkse lyriek. In 2001 won zij de Oostenrijkse Staatsprijs voor Literatuurkritiek. Van 2003 tot 2008 was ze lid van de jury van de Ingeborg-Bachmann-Preis. Strigl woont en werkt in Wenen.

Evelyne Polt-Heinzl (1960) studeerde germanistiek, politicologie en filosofie in Salzburg en Wenen. Ze is werkzaam als literatuurwetenschapper en -recensente en schreef onder andere Bücher haben viele Seiten. Leser haben viele Leben (2004); Ich hör’ dich schreiben. Eine literarische Geschichte der Schreibgeräte (2007) en Einstürzende Finanzwelten. Markt, Gesellschaft & Literatur (2009).

Aanmelden
Toegang tot deze activiteit is gratis. U dient zich wel van tevoren aan te melden op www.spui25.nl.
In samenwerking met de ambassade van Oostenrijk en het Goethe-Institut Nederland. (bron: Spui25)