Agenda

Spui25: Het kielzog van de oorlog. Erwin Mortier over Ellen N. La Motte

woensdag 9 september 2009, 20:00 – 22:00 uur

In 1915 schreef de Amerikaanse verpleegster Ellen N. La Motte een dagboek over de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog. Dit dagboek verschijnt in augustus 2009 in Nederland, in een vertaling van de Vlaamse schrijver Erwin Mortier.

Ellen N. La Motte kwam in 1915 vanuit Kentucky vrijwillig naar Europa om er achter de linies te werken. In een veldhospitaal op een paar kilometer afstand van het front in België anno 1916 werd ze geconfronteerd met de gruwelijkheden van de loopgravenoorlog. Ze zag soldaten uren-, dagen-, wekenlang lijden en creperen. Als verpleegster ervoer La Motte aan den lijve hoe het bedrijf werkt dat oorlog heet, de machinerie van dood en verderf, opportunisme, onverschilligheid en idiote ambities. Ze besloot erover te schrijven, niet haar ogen te sluiten, maar haar impressies, gevoelens en gedachten zo realistisch mogelijk tot uitdrukking te brengen. Haar verhalen zijn zo illusieloos, zo deprimerend, zo sarcastisch ook, dat de publicatie ervan nog tijdens de Eerste Wereldoorlog in haar geboorteland Amerika leidde tot een verbod van het boek.

Erwin Mortier gaat tijdens deze avond in gesprek met Wil Hansen (redacteur De Bezige Bij) over dit dagboek.

Erwin Mortier
Erwin Mortier (1965) studeerde kunstgeschiedenis in Gent en behaalde het diploma van psychiatrisch verpleegkundige. Van 1991 tot 1999 was hij als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Museum Dr. Guislan, Geschiedenis van de Psychiatrie. In 1999 maakte Mortier zijn debuut met de roman Marcel. Vervolgens scheef hij de romans Mijn tweede huid (2001) en Sluitertijd (2002), de novelle Alle dagen samen (2004), de poëziebundel Vergeten licht (2001) en de essaybundel Pleidooi voor de zonde. In oktober 2008 verscheen zijn meest recente roman Godenslaap.

Aanmelden
Toegang tot deze activiteit is gratis. U dient zich wel van tevoren aan te melden via www.spui25.nl. (bron: Spui25)