Agenda

Spui25: De welwillenden in Europees perspectief

In samenwerking met uitgeverij de Arbeiderspers, Maison Descartes, Goethe Instituut en Duitsland Instituut
Maandag 9 februari 2009, 20:00 – 22:00 uur

Twee jaar geleden kreeg Jonathan Littell de prix Goncourt voor zijn vuistdikke roman De welwillenden, die in Frankrijk veel stof deed opwaaien. De vertalingen leidden tot verdere discussies over het omstreden perspectief (dat van de beul), de thematiek van slachtoffer en beul en over de manier waarop de auteur met historische gegevens omgaat. Op deze avond wordt de ontvangst van de roman in verschillende Europese landen toegelicht. De vertaalsters, Jeanne Holierhoek en Janneke van der Meulen, zullen enkele fragmenten uit het boek voorlezen.

Met medewerking van Lex Jansen (uitgever Arbeiderspers), Murielle Lucie Clément (Universiteit van Amsterdam), cultuurhistoricus Frans Willem Lantink en psychiater Willem Weijer. Moderator: Margot Dijkgraaf

Over het boek
Frères humains, laat me u vertellen hoe het is gegaan. Op deze manier richt Max Aue, directeur van een kantfabriek in het noorden van Frankrijk, zich tot de lezers, die hij bij zijn verhaal betrekt door hun voor te houden dat wat hij te vertellen heeft ook zijn lezers aangaat. De Welwillenden is een minutieus verslag van alles wat hij tijdens de oorlog als ‘functionaris van de dood’ heeft meegemaakt aan het oostfront, in Polen, Hongarije, de Oekraïne, Rusland en Berlijn.
De lezer maakt kennis met schuldigen die ook slachtoffer zijn, slachtoffers die ook schuld dragen, beulen die geen enkel schuldgevoel kennen. Max Aue schrijft om na te gaan ‘of hij nog iets kan voelen, of hij nog kan lijden’ na alles wat hij, als gezagsgetrouwe onderdaan, in opdracht van zijn land heeft moeten doorstaan.
Tijdens de oorlog klimt Aue op tot de hoogste rangen van de SS. Hij beschrijft enerzijds hoe zijn Einsatzkommando zonder aarzeling hele dorpen uitmoordde, hoe hij ook later een cruciale rol speelde bij de Endlösung der Judenfrage, fileert anderzijds haarfijn het gedrag en de drijfveren van de mensen om hem heen. Vanwege het feit dat Maximilien Aue uitstekende rapporten schrijft over de situaties die hij aantreft, mag hij toetreden tot de persoonlijke staf van Himmler. Zo raakt hij, na zijn bijdrage te hebben geleverd aan de ‘wilde holocaust’, rechtstreeks betrokken bij de organisatie van de holocaust in de kampen.

Jonathan Littell – De Welwillenden. Uitgeverij De Arbeiderspers
Oorspronkelijke titel Les Bienveillantes vertaald door Jeanne Holierhoek en Janneke van der Meulen

Aanmelding
Toegang tot alle activiteiten is gratis. U dient zich wel van tevoren aan te melden via spui25@uva.nl. U ontvangt géén bevestiging; u krijgt alleen bericht als de maximumcapaciteit van de zaal bereikt is.

www.spui25.nl

(tekst website Spui 25)