Agenda

Spui25: De revanche van de roman

Donderdag 26 maart, 20 uur in Spui25. Toegang gratis. Aanmelden via de website www.spui25.nl

Bij gelegenheid van de verschijning van De revanche van de roman (Uitgeverij Vantilt) van Thomas Vaessens gaat een aantal romanschrijvers en critici met elkaar in discussie over de stand en de toekomst van de roman. Uitgangspunt van het debat is de (optimistische) stelling dat de roman bezig is zich snel en voortvarend te bevrijden van allerlei cultureel-correcte conventies, en dat zij daarmee aan vitaliteit wint. Er mogen inmiddels in de roman gerust mussen van het dak vallen; de grens tussen feit en fictie is al lang niet heilig meer; voor straatrumoer haalt de schrijver zijn neus niet meer op. De revanche van de roman laat zien hoe romanschrijvers de benauwenis van de literatuur durven te verlaten om op zoek te gaan naar wat er daarbuiten in de wereld speelt.

De sprekers
Yra van Dijk
is literair recensent bij NRC Handelsblad en universitair docent bij Moderne Nederlandse Letterkunde. Ze doet onderzoek op het gebied van de Nederlandse en internationale digitale poëzie. Daarbij gaat het vooral om de vraag op welke manieren de betekenis van de tekst in die gedichten wordt beïnvloed door de digitale context; door het toevoegen van beweging, geluid of beeld.

Marjolijn Februari (pseudoniem van Marjolijn Drenth) is schrijfster maar ook filosofe, juriste en kunsthistorica. In 1989 debuteerde zij met de spraakmakende roman De zonen van het uitzicht, waarvoor zij de Multatuli-prijs ontving. In 2000 promoveerde zij op een ‘dubbelboek’ Een pruik van paardenhaar & Over het lezen van een boek (2000). Het werd genomineerd voor de Gouden Uil. Februari is columniste bij de Volkskrant.

Arjen Fortuin studeerde geschiedenis en filosofie in Amsterdam en Madrid. Tijdens zijn studie schreef hij voor het faculteitsblad Babel, later werd hij redacteur van Folia, het weekblad voor de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast was hij redacteur van Biografie Bulletin en Historisch Nieuwsblad. Sinds 1998 schrijft hij voor de bijlage Boeken van NRC Handelsblad, in 1999 werd hij redacteur van diezelfde bijlage en in 2005 coördinator literatuur. Hij schrijft voornamelijk over Nederlandse literatuur.

Harry Mulisch debuteerde in 1952 met de novelle Tussen hamer en aambeeld . Hij schreef poëzie, romans, novelles, korte verhalen, toneel, essays, autobiografieën, reisverslagen en reportages. Mulisch kreeg talloze prijzen en heeft de meeste vertalingen uit de geschiedenis van de Nederlandse literatuur op zijn naam staan; in meer dan dertig talen zijn zijn boeken te koop. Mulisch kreeg een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam.

Charlotte Mutsaers schreef tot nu toe twaalf boeken. Haar literaire werk werd achtereenvolgens bekroond met de Jan Greshoffprijs, de Busken Huetprijs en de Constantijn Huygensprijs. Voor haar literaire en beeldende werk ontving zij de Jacobus van Looyprijs. Ze werd genomineerd voor zowel de AKO Literatuurprijs als de Gouden Uil. Haar laatste boek is Koetsier Herfst.

Arjan Peters studeerde in de jaren 1982-1986 Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1989 is hij actief in de literaire journalistiek. In de Volkskrant schrijft hij kritieken, interviews, columns en necrologieën. Samen met Atte Jongstra stelde hij een bloemlezing samen uit twee eeuwen poëticale poëzie, hij schreef een essaybundel over Het bureau van Voskuil en bezorgde werk van Ambrose Bierce, E. du Perron, Jean-Paul Franssens en Willem Frederik Hermans.

Thomas Vaessens is hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde en directeur van het Huizinga Instituut. In zijn recentste boeken staan de literaire, culturele en demografische veranderingen centraal die niet alleen de rol en betekenis van de literatuur veranderd hebben, maar ook een herbezinning op ons literatuurbegrip noodzakelijk maakten.
(Spui25)