Agenda

Spui25: Bram Vermeulen – Help, ik ben blank geworden!

Vrijdag 17 april, 20 uur in Spui25, Amsterdam. Toegang is gratis, aanmelden kan via www.spui25.nl

Bram Vermeulen. Help, ik ben blank geworden!

De achttienjarige boerenzoon Johann Nel, een kind van Zuid-Afrika na de apartheid, loopt op een maandagochtend een krottenwijk binnen en opent zonder een woord te zeggen het vuur op de zwarte bewoners. Er vallen vier doden, onder wie een moeder, haar baby en een kind van tien jaar oud. Het is halfdrie in de middag, lichtbewolkt, 29 graden. De moordenreeks verandert het dorp Swartruggens in een typisch Zuid-Afrikaans slagveld.
Op zoek naar het waarom van de moord probeert NRC-correspondent Bram Vermeulen grotere vragen te beantwoorden over de plaats van de blanken in het zuiden van Afrika aan het begin van de 21ste eeuw. Help, ik ben blank geworden is een ontdekkingstocht door een land waarin niemand ontsnapt aan de stereotypen verbonden aan een huidskleur. Ook de schrijver niet. Ergens tussen Nederland en Zuid-Afrika verkeerde hij in de twilightzone, het schemerdonker van twee multiculturele drama’s. Hij was ongeneeslijk blank geworden.

Bram Vermeulen was zeven jaar lang de correspondent in Zuidelijk Afrika voor onder meer NRC Handelsblad, nrc.next en het NOS Journaal. Hij is verkozen tot Journalist van het Jaar 2008. (Bron: Spui25)