Spel van de wilde jacht, Gerrit Achterberg

Ja, ze worden nog gemaakt, prachtige boeken. Spel van de wilde jacht van Gerrit Achterberg, met tekeningen van Jan Kuiper is er zo een. Het boek is verzorgd door Anneke Germers en het Willem Kloosfonds heeft er geld ingestoken, dus de lezer hoeft alles te betalen wat hij krijgt.

Spel van de wilde jacht is misschien de bekendste, maar zeker de lichtste en meest humoristische bundel van Gerrit Achterberg. Hij had de regeringsopdracht aangenomen om een bundel te schrijven met een folkloristisch onderwerp; dat werd de wilde jager, een soort vliegende Hollander aan wal. Als stramien koos hij het toneelstuk (zo zijn er drie bedrijven), waarbinnen hij het folkloristische combineerde met zijn eigen gestorven geliefde-thema. Nogal verrassend eigenlijk dat dat tot zo’n vrolijk resultaat heeft geleid. In opdracht van de Stichting Genootschap Gerrit Achterberg heeft de bekende tekenaar en illustrator Jan Kuiper sfeervolle, geheimzinnige tekeningen gemaakt voor Spel van de wilde jacht , de bundel die Achterberg speciaal voor hem geschreven lijkt te hebben, met al die heggen, dat oude buiten, die duiventil en vooral die geheimen.

Beau Lieu

Bij een zondagnamiddagwandeling
liep ik de buitenplaatsen in te kijken.
Achter droomramen leefden daar de rijken,
verdronken met hun meubels en gezin.

De weeldemeisjes misten het orgaan,
onraad te merken over de bloemperken.
Ik stond een tijd voor prachtige hekwerken.
Er viel me verder niets bijzonders in.

Een merel nam een loopje op ’t gazon.
De lijsterbessen hingen goud en rood.
Waarom, dacht ik, ben ik niet ook vergroot
bij deze fotoglans, diepe ondood
in technicolor, openlijk en bloot;
een toverspreuk nochtans. Maar de illusie
vervloog in rook. Ik kwam tot de conclusie
hoe makkelijk men hier brandstichten kon;
inbreken langs de pijpen naar ’t balkon.

Recent

17 januari 2018

Rusland, mijn Rusland

12 januari 2018

Voelen met verstand

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 januari 2008

Een verhalendebuut
door Bernadet

Het blijft altijd lastig een verhalenbundel te bespreken hoewel door deze verhalenbundel een rode draad loopt. Op de flaptekst staat: De personages in deze verhalen treden elke dag de wereld monter tegemoet, om dan altijd weer te ontdekken dat het leven tegenstrijdige eisen stelt. De situaties waarin ze terechtkomen zijn verwarrend – tragisch voor hen, vaak hilarisch voor de lezer.

Lees meer