Spel van de wilde jacht, Gerrit Achterberg

Ja, ze worden nog gemaakt, prachtige boeken. Spel van de wilde jacht van Gerrit Achterberg, met tekeningen van Jan Kuiper is er zo een. Het boek is verzorgd door Anneke Germers en het Willem Kloosfonds heeft er geld ingestoken, dus de lezer hoeft alles te betalen wat hij krijgt.

Spel van de wilde jacht is misschien de bekendste, maar zeker de lichtste en meest humoristische bundel van Gerrit Achterberg. Hij had de regeringsopdracht aangenomen om een bundel te schrijven met een folkloristisch onderwerp; dat werd de wilde jager, een soort vliegende Hollander aan wal. Als stramien koos hij het toneelstuk (zo zijn er drie bedrijven), waarbinnen hij het folkloristische combineerde met zijn eigen gestorven geliefde-thema. Nogal verrassend eigenlijk dat dat tot zo’n vrolijk resultaat heeft geleid. In opdracht van de Stichting Genootschap Gerrit Achterberg heeft de bekende tekenaar en illustrator Jan Kuiper sfeervolle, geheimzinnige tekeningen gemaakt voor Spel van de wilde jacht , de bundel die Achterberg speciaal voor hem geschreven lijkt te hebben, met al die heggen, dat oude buiten, die duiventil en vooral die geheimen.

Beau Lieu

Bij een zondagnamiddagwandeling
liep ik de buitenplaatsen in te kijken.
Achter droomramen leefden daar de rijken,
verdronken met hun meubels en gezin.

De weeldemeisjes misten het orgaan,
onraad te merken over de bloemperken.
Ik stond een tijd voor prachtige hekwerken.
Er viel me verder niets bijzonders in.

Een merel nam een loopje op ’t gazon.
De lijsterbessen hingen goud en rood.
Waarom, dacht ik, ben ik niet ook vergroot
bij deze fotoglans, diepe ondood
in technicolor, openlijk en bloot;
een toverspreuk nochtans. Maar de illusie
vervloog in rook. Ik kwam tot de conclusie
hoe makkelijk men hier brandstichten kon;
inbreken langs de pijpen naar ’t balkon.

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer