10 juli 2010

Soms is alles eeuwig – Leo Vroman

Vijfjaarlijkse prijs voor poëzie voor Leo Vroman

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde heeft haar vijfjaarlijkse prijs voor poëzie 2010 toegekend aan Leo Vroman, voor zijn bundel Soms is alles eeuwig.

De overige genomineerden waren: Piet Gerbrandy Drievoudig feilloos vals (2005), Charles Ducal In inkt gewassen (2006), Erik Spinoy Ik, en andere gedichten (2007) en Rutger Kopland Toen ik dit zag(2008).

Uit het juryverslag:
‘Leo Vroman schrijft met zijn bundel Soms is alles eeuwig een vaak indrukwekkend en toch relativerend scenario voor zijn eigen dood. Maar er wordt niet geweeklaagd. Als dichter-bioloog beschrijft hij al wat hij ontdekt met een bijna fysiologische verwondering. Op 150 pagina’s verduidelijkt hij hoe “het raadseldikke wonder weer van voren af aan begint”.
De jury verkiest Leo Vroman boven de vier andere genomineerde poëten omdat hij zijn “Oefenen in het doodgaan” en zijn verwondering over de hem resterende jaren fascinerend oproept. Daarenboven speculeert hij op het troostend effect van het Systeem, een imponerend complex van eerder pantheïstische ervaringen. Vroman beschikt over een gelaagd ensemble van metaforen, hem aangereikt door de biologie, de wereldpolitiek en Tineke, zijn geliefde.
De jury waardeert tevens de manier waarop hij, het klassieke vers hanterend, zich ook wispelturige taalstructuren, verbale nonchalance en een springerig ritme permitteert.
Omdat Leo Vromans poëzie binnen de Nederlandstalige literatuur een uniek karakter heeft, wordt hem de vijfjaarlijkse Prijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal-en Letterkunde voor poëzie (periode 2005-2009) toegekend.’

De prijs wordt uitgereikt op de openbare vergadering van de KANTL op woensdag 20 oktober in het Academiegebouw in Gent.
Sinds 2003 reikt de KANTL uit de gezamenlijke opbrengst van alle prijzenfondsen elk jaar één vijfjaarlijkse prijs uit, afwisselend voor essay, studie van oudere taal, literatuur en cultuur in de Nederlanden, poëzie, proza en podiumteksten. Leo Vroman is de tweede laureaat van de vijfjaarlijkse prijs voor poëzie van de KANTL. De eerste prijs voor poëzie ging naar Gerrit Kouwenaar in 2005.

Soms is alles eeuwig

Auteur: Leo Vroman
Verschenen bij: Uitgeverij Querido (2009)
Prijs: € 17,95

Recent

21 november 2017

Reizen in een binnenwereld

20 november 2017

Het leven ontwijken

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 november 2007

Geloven in een god die niet bestaat
Door Bernadet

Op de titel De Kunst van het Nietsdoen (2004) van Theo Fischer reageerden veel mensen met: ‘Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen.’ Daar ging het boek echter niet over. Het ging over Taoïsme; het niet steeds willen ingrijpen in de gebeurtenissen van je leven en de dingen naar je hand te willen zetten of bezweren.

Lees meer