Soms is alles eeuwig – Leo Vroman

Vijfjaarlijkse prijs voor poëzie voor Leo Vroman

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde heeft haar vijfjaarlijkse prijs voor poëzie 2010 toegekend aan Leo Vroman, voor zijn bundel Soms is alles eeuwig.

De overige genomineerden waren: Piet Gerbrandy Drievoudig feilloos vals (2005), Charles Ducal In inkt gewassen (2006), Erik Spinoy Ik, en andere gedichten (2007) en Rutger Kopland Toen ik dit zag(2008).

Uit het juryverslag:
‘Leo Vroman schrijft met zijn bundel Soms is alles eeuwig een vaak indrukwekkend en toch relativerend scenario voor zijn eigen dood. Maar er wordt niet geweeklaagd. Als dichter-bioloog beschrijft hij al wat hij ontdekt met een bijna fysiologische verwondering. Op 150 pagina’s verduidelijkt hij hoe “het raadseldikke wonder weer van voren af aan begint”.
De jury verkiest Leo Vroman boven de vier andere genomineerde poëten omdat hij zijn “Oefenen in het doodgaan” en zijn verwondering over de hem resterende jaren fascinerend oproept. Daarenboven speculeert hij op het troostend effect van het Systeem, een imponerend complex van eerder pantheïstische ervaringen. Vroman beschikt over een gelaagd ensemble van metaforen, hem aangereikt door de biologie, de wereldpolitiek en Tineke, zijn geliefde.
De jury waardeert tevens de manier waarop hij, het klassieke vers hanterend, zich ook wispelturige taalstructuren, verbale nonchalance en een springerig ritme permitteert.
Omdat Leo Vromans poëzie binnen de Nederlandstalige literatuur een uniek karakter heeft, wordt hem de vijfjaarlijkse Prijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal-en Letterkunde voor poëzie (periode 2005-2009) toegekend.’

De prijs wordt uitgereikt op de openbare vergadering van de KANTL op woensdag 20 oktober in het Academiegebouw in Gent.
Sinds 2003 reikt de KANTL uit de gezamenlijke opbrengst van alle prijzenfondsen elk jaar één vijfjaarlijkse prijs uit, afwisselend voor essay, studie van oudere taal, literatuur en cultuur in de Nederlanden, poëzie, proza en podiumteksten. Leo Vroman is de tweede laureaat van de vijfjaarlijkse prijs voor poëzie van de KANTL. De eerste prijs voor poëzie ging naar Gerrit Kouwenaar in 2005.

Soms is alles eeuwig

Auteur: Leo Vroman
Verschenen bij: Uitgeverij Querido (2009)
Prijs: € 17,95

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

13 maart 2018

Tussenwezens

Literair Nederland - 10 jaar geleden

31 maart 2008

Hans Lodeizen,Koen Hilberdink

Na de biografie over Hans Lodeizen van Gerard Bes uitgegeven in 2001 nu wederom een biografie over deze dichter. Als je de kritieken mag geloven is de biografie van Hilberdink een stuk beter en helderder. Zelf heb ik het boek van Bes niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen.

Hans Lodeizen is vooral bekend als de gevoelige, jonggestorven dichter. In deze biografie komt echter vooral de strijd met zijn vader en het accepteren van zichzelf als homoseksueel zijnde naar voren.

Lees meer