Agenda

SLAU:Srebrenica: spelers en toeschouwers

In juni is het vijftien jaar geleden dat de VN-enclave in Srebrenica is gevallen. SLAU presenteert om die reden samen met IKV Pax Christi op vrijdag 11 juni het programma Srebrenica: spelers en toeschouwers. Met schrijfster Manon Uphoff, muziek van Ralph Rousseau Meulenbroeks (viola da gamba) en de bundelpresentatie Schiet niet op de pianospeler met bijdragen van o.a. Gerrit Komrij, Ingmar Heytze, Alexis de Roode en Lucas Hirsch.

Na de val van de VN-enclave Srebrenica kwamen ruim achtduizend mensen om door radicale nationalistische Servische en Bosnisch-Servische agressie. Velen van hen zijn nog altijd niet teruggevonden. Voor Nederland leek dit pijnlijke hoofdstuk met het rapport Srebrenica en het aftreden van de regering Kok afgesloten. Voor velen, zowel in Bosnië als in Nederland grijpt de ramp echter nog altijd diep in op het dagelijkse leven. Dit jaar alleen al worden nog circa achthonderd recent geïdentificeerde lichamen begraven.

Schrijfster Manon Uphoff spreekt over haar roman De Spelers waarin ze een jonge vrouw beschrijft die met haar uit Joegoslavië gevluchte geliefde J. meegaat naar Sarajevo. Aanvankelijk denkt ze toeschouwer te kunnen blijven in een decor van vernieling. Ze volgt de wanhopige pogingen van haar partner om de boel weer in het gareel te krijgen, maar al snel maakt de verwarde familie van J. deel uit van haar eigen leven.

Bezoekers van deze avond ontvangen – zolang de voorraad strekt – de bundel Schiet niet op de pianospeler.

Vrijdag 11 juni 2010/20:00 – 22:00 uur /RASA/ Pauwstraat 13a, 3512 TG Utrecht/ toegang gratis

Literair Nederland publiceerde eerder een recensie van Dominique Rothengatter over De spelers.