Shortlist librisprijs 2012 bekend

Door Ingrid van der Graaf

Uit de longlist (18 titels) zijn de volgende zes titels door de jury gekozen waarvan een van deze schrijvers  kans maakt op het winnen van de Librisprijs 2012 waaraan een bedrag van 50.000 euro is verbonden. 

Bittere bloemen, Jeroen Brouwers – Atlas
Het bloed in onze aderen, Miquel Bulnes – Prometheus
Tonio, A.F.Th. van der Heijden – De Bezige Bij
Ik, Hollywood, Jan Van Loy – Nieuw Amsterdam
Naar de overkant van de nacht, Jan van Mersbergen – Cossee
Gelukkig zijn we machteloos, Ivo Victoria – Anthos

De juryvoorzitter Robbert Dijkgraaf constateerde dat er geen twijfel was aan de vitaliteit van het genre. Het verheugt de jury dat er ‘een generatie auteurs van rond de veertig jaar zichtbaar is die jongleert met het genre, nieuwe thematische keuzes maakt en eigen grenzen en wetten creëert. Deze schrijvers zoeken én vinden verrassende en nieuwe wegen.’ Aldus de jury, die naast Dijkgraaf bestaat uit Kester Freriks, Theo Hakkert, Dirk Leyman en Saskia Pieterse en die zich nu gaat buigen over de vraag wie van deze zes schrijvers de winnaar wordt van de Libris Literatuur Prijs.

De winnaar wordt op 7 mei bekendgemaakt tijdens het traditioneel galadiner voor genodigden in een rechtstreekse uitzending van Nieuwsuur vanuit het Amstel hotel te Amsterdam.

De Libris Literatuur Prijs is een prestigieuze prijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Op 7 mei 2012 zal bekend worden gemaakt wie de winnaar is van de Libris Literatuur Prijs 2012. Traditioneel vindt dit plaats tijdens het galadiner voor genodigden in de Spiegelzaal van het Intercontinental Amstel Hotel te Amsterdam live in Nieuwsuur, N2.

Vorig jaar won Yves Petry de prijs met De maagd Marino, die eerder vandaag door 130 scholenjury’s bekroond werd met De inktaap.
Voor De Inktaap worden de winnaars genomineerd van de drie grote literaire prijzen uit het Nederlands taalgebied: de AKO Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de Gouden Boekenuil.

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer