Shortlist librisprijs 2012 bekend

Door Ingrid van der Graaf

Uit de longlist (18 titels) zijn de volgende zes titels door de jury gekozen waarvan een van deze schrijvers  kans maakt op het winnen van de Librisprijs 2012 waaraan een bedrag van 50.000 euro is verbonden. 

Bittere bloemen, Jeroen Brouwers – Atlas
Het bloed in onze aderen, Miquel Bulnes – Prometheus
Tonio, A.F.Th. van der Heijden – De Bezige Bij
Ik, Hollywood, Jan Van Loy – Nieuw Amsterdam
Naar de overkant van de nacht, Jan van Mersbergen – Cossee
Gelukkig zijn we machteloos, Ivo Victoria – Anthos

De juryvoorzitter Robbert Dijkgraaf constateerde dat er geen twijfel was aan de vitaliteit van het genre. Het verheugt de jury dat er ‘een generatie auteurs van rond de veertig jaar zichtbaar is die jongleert met het genre, nieuwe thematische keuzes maakt en eigen grenzen en wetten creëert. Deze schrijvers zoeken én vinden verrassende en nieuwe wegen.’ Aldus de jury, die naast Dijkgraaf bestaat uit Kester Freriks, Theo Hakkert, Dirk Leyman en Saskia Pieterse en die zich nu gaat buigen over de vraag wie van deze zes schrijvers de winnaar wordt van de Libris Literatuur Prijs.

De winnaar wordt op 7 mei bekendgemaakt tijdens het traditioneel galadiner voor genodigden in een rechtstreekse uitzending van Nieuwsuur vanuit het Amstel hotel te Amsterdam.

De Libris Literatuur Prijs is een prestigieuze prijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Op 7 mei 2012 zal bekend worden gemaakt wie de winnaar is van de Libris Literatuur Prijs 2012. Traditioneel vindt dit plaats tijdens het galadiner voor genodigden in de Spiegelzaal van het Intercontinental Amstel Hotel te Amsterdam live in Nieuwsuur, N2.

Vorig jaar won Yves Petry de prijs met De maagd Marino, die eerder vandaag door 130 scholenjury’s bekroond werd met De inktaap.
Voor De Inktaap worden de winnaars genomineerd van de drie grote literaire prijzen uit het Nederlands taalgebied: de AKO Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de Gouden Boekenuil.

Recent

17 januari 2018

Rusland, mijn Rusland

12 januari 2018

Voelen met verstand

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 januari 2008

Vertraagd licht en andere verhalen, PBnf

Het blijft altijd lastig een verhalenbundel te bespreken hoewel door deze verhalenbundel een rode draad loopt.

Op de flaptekst staat: De personages in deze verhalen treden elke dag de wereld monter tegemoet, om dan altijd weer te ontdekken dat het leven tegenstrijdige eisen stelt. De situaties waarin ze terechtkomen zijn verwarrend – tragisch voor hen, vaak hilarisch voor de lezer. In deze subliem geschreven verhalen komen heel verschillend mensen vooral zichzelf tegen, op een manier die zowel herkenbaar eigentijds als bijzonder indringend is.

Lees meer