Agenda

Shortlist Erik Hazelhoff Biografieprijs bekend gemaakt

Op 12 maart jl. is de shortlist bekend gemaakt van de inzendingen die kans maken op de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2010. De prijsuitreiking zal op 8 april 2010 in de De Rode Hoed in Amsterdam worden uitgereikt tijdens de Avond van de Biografie. De Erik Hazelhoff Biografieprijs is een tweejaarlijkse prijs die wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige biografie die in één van de twee voorafgaande jaren bij een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij is verschenen. De Erik Hazelhoff Biografieprijs bestaat uit een geldprijs van €15.000,-.
 
De 5 kanshebbers in 2010 zijn:
Diaghilev, Sjeng Scheijen [Uitgeverij Prometheus/Bert Bakker]
Weest manlijk, zijt sterk. Pim Boellaard (1903-2001). Het leven van een verzetsheld, Jolande Withuis [Uitgeverij De Bezige Bij]
Bert Haanstra, filmer van Nederland, Hans Schoots [voorheen: Mets en Schilt uitgevers]
Joop den Uyl, 1919-1987,  Anet Bleich [Uitgeverij Balans]
Joke Smit,  Marja Vuijsje [Uitgeverij Atlas]
 
Gastheer tijdens de Avond van de Biografie is Philip Freriks. Op het programma staat onder andere een kennismakingsgesprek met de finalisten, een forumdiscussie onder leiding van Pieter Broertjes (De Volkskrant) en een lezing door Dick Berlijn (lid Comité van Aanbeveling). Tot slot zullen H.K.H. Prinses Irene van Lippe-Biesterfeld en mevrouw Karin Hazelhoff Roelfzema de prijzen uitreiken. De avond is ook voor publiek toegankelijk. Kaarten à €5,- zijn verkrijgbaar via www.rodehoed.nl.
 
Over de vakjury
De inzendingen worden beoordeeld door een vakjury, samengesteld door de Stichting Erik Hazelhoff Roelfzema prijs. De vakjury van 2009/2010 bestaat uit Frans Smits (hoofdredacteur Historisch Nieuwsblad), Sander van Walsum (de Volkskrant), Hein Jens (directeur Carré), Dr. Fred Leeman (kunsthistoricus) en voormalig vlootpredikant ds. Roelof Steenstra. Voor de Erik Hazelhoff Prijs 2009/2010 wordt de vakjury voorgezeten door Prof. Dr. Lisa Kuitert, hoogleraar Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam.
 
Over de prijs
Vanaf dit jaar zal de Stichting Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs een tweejaarlijkse literaire prijs uitreiken met twee categorieën: de Erik Hazelhoff Biografieprijs en de Erik Hazelhoff Aanmoedigingsprijs. De stichting is vernoemd naar Erik Hazelhoff Roelfzema, beter bekend als de Soldaat van Oranje. Doel van de prijzen is getalenteerde schrijvers een platform bieden naar het schrijverschap, het bevorderen van het lezen en schrijven van biografisch werk in het algemeen, de belangstelling voor biografieën bij een breed publiek vergroten, als ook het in stand houden van het gedachtegoed van Erik Hazelhoff Roelfzema.
Voor meer informatie: www.erikhazelhoffprijs.nl.