21 maart 2014

Sander Kollaard wint met 'Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde' literaire prijs

Literair nieuws

Sander Kollaard heeft met zijn verhalenbundel Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde (Van Oorschot) de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 2014 gewonnen. David van Reybrouck ontvangt voor zijn boek Tegen verkiezingen (Prometheus) de Henriëtte Roland Holst-prijs 2014.
Volgens de jury is de in 2012 verschenen bundel van Kollaard ‘meer dan een willekeurige reeks autobiografische lotgevallen’ en wordt Kollaards ‘boeiende, maar verontrustende visie op de wereld’, geprezen. Zijn verhalen zijn zorgvuldig een ‘in een mild ironische stijl’ geschreven. De jury bestond uit  Kester Freriks (voorzitter), Pia de Jong, Ester Naomi Perquin, Gerard Raat en Yves T’Sjoen.

De Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs is een in 1925 ingestelde  literaire aanmoedigingsprijs die jaarlijks, in afwisselend ritme, voor poëzie en proza wordt uitgereikt. De prijs wordt toegekend voor recent verschenen letterkundig werk en kan worden gezien als een aanmoedigingsprijs. Vorig jaar won Kira Wuck deze prijs voor haar debuutbundel Finse meisjes. Vorige winnaars waren onder meer; Merijn de Boer, Bert Natter, Lieke Marsman, Erwin Mortier, Arthur Japin, Margriet de Moor, Thomas Rosenboom, Frank Martinus Arion en Anna Blaman. De winnaar ontvangt een ‘penning’ en 7.500 euro.

David Van Reybrouck weet, volgens de Commissie van voordracht, ‘in een sterk, kort en zeer vlot geschreven boek de lezer te overtuigen dat het instrument van loting een effectieve mogelijkheid is om onze machteloos geworden democratie weer tot leven te wekken en burgers, die steeds grilliger en minder gaan stemmen, weer te betrekken bij iets wat hen allen aangaat’. In de Commissie zaten Elsbeth Kwant, Perry Moree en Gea Schelhaas. De prijs bestaat uit een oorkonde en 2.500 euro.

De Henriëtte Roland Holst-prijs wordt sinds 1957 toegekend aan Nederlandstalig proza, poëzie of toneel dat ‘zowel uitmunt door sociale bewogenheid als door literair niveau’. De prijs wordt (sinds 1984) eens in de drie jaar uitgereikt en bestaat uit een oorkonde en 2.500 euro. Vorige winnars waren onder meer: Tom Lanoye, Bas Heijne, Geert Mak, Wim de Bie, en Theun de Vries

 

Recent

16 augustus 2017

Ideale bestaansvorm

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer