21 maart 2014

Sander Kollaard wint met 'Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde' literaire prijs

Literair nieuws

Sander Kollaard heeft met zijn verhalenbundel Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde (Van Oorschot) de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 2014 gewonnen. David van Reybrouck ontvangt voor zijn boek Tegen verkiezingen (Prometheus) de Henriëtte Roland Holst-prijs 2014.
Volgens de jury is de in 2012 verschenen bundel van Kollaard ‘meer dan een willekeurige reeks autobiografische lotgevallen’ en wordt Kollaards ‘boeiende, maar verontrustende visie op de wereld’, geprezen. Zijn verhalen zijn zorgvuldig een ‘in een mild ironische stijl’ geschreven. De jury bestond uit  Kester Freriks (voorzitter), Pia de Jong, Ester Naomi Perquin, Gerard Raat en Yves T’Sjoen.

De Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs is een in 1925 ingestelde  literaire aanmoedigingsprijs die jaarlijks, in afwisselend ritme, voor poëzie en proza wordt uitgereikt. De prijs wordt toegekend voor recent verschenen letterkundig werk en kan worden gezien als een aanmoedigingsprijs. Vorig jaar won Kira Wuck deze prijs voor haar debuutbundel Finse meisjes. Vorige winnaars waren onder meer; Merijn de Boer, Bert Natter, Lieke Marsman, Erwin Mortier, Arthur Japin, Margriet de Moor, Thomas Rosenboom, Frank Martinus Arion en Anna Blaman. De winnaar ontvangt een ‘penning’ en 7.500 euro.

David Van Reybrouck weet, volgens de Commissie van voordracht, ‘in een sterk, kort en zeer vlot geschreven boek de lezer te overtuigen dat het instrument van loting een effectieve mogelijkheid is om onze machteloos geworden democratie weer tot leven te wekken en burgers, die steeds grilliger en minder gaan stemmen, weer te betrekken bij iets wat hen allen aangaat’. In de Commissie zaten Elsbeth Kwant, Perry Moree en Gea Schelhaas. De prijs bestaat uit een oorkonde en 2.500 euro.

De Henriëtte Roland Holst-prijs wordt sinds 1957 toegekend aan Nederlandstalig proza, poëzie of toneel dat ‘zowel uitmunt door sociale bewogenheid als door literair niveau’. De prijs wordt (sinds 1984) eens in de drie jaar uitgereikt en bestaat uit een oorkonde en 2.500 euro. Vorige winnars waren onder meer: Tom Lanoye, Bas Heijne, Geert Mak, Wim de Bie, en Theun de Vries

 

Recent

20 november 2017

Het leven ontwijken

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 november 2007

Een aantal jaren geleden heb ik een boek gelezen getiteld De kunst van het niets doen. Veel mensen reageerden met: "Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen." Daar ging het boek echter helemaal niet over. Dat boek ging over Taoïsme en de gebeurtenissen in je leven op je af laten komen, van alle kanten bekijken, en dan weer verder gaan met je leven. Niet steeds in willen grijpen, dingen naar je hand willen zetten of bezweren. In het nu leven, de weg gaan die klaarblijkelijk zo moet zijn. Bij dit boek reageren mensen hetzelfde "Dat is toch dat boek van die dominee die niet in God gelooft? Dat is toch die atheïst?." Opschudding alom.

Een aantal jaren geleden heb ik een boek gelezen getiteld De kunst van het niets doen. Veel mensen reageerden met: "Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen." Daar ging het boek echter helemaal niet over. Dat boek ging over Taoïsme en de gebeurtenissen in je leven op je af laten komen, van alle kanten bekijken, en dan weer verder gaan met je leven. Niet steeds in willen grijpen, dingen naar je hand willen zetten of bezweren.

Lees meer