Agenda

RAAKRUIMTES Theatermanifestatie muziek en poëzie op 17 juni 2009 in het Rabotheater Hengelo

De Zuid-Afrikaanse dichters Gert Vlok Nel en Breyten Breytenbach gaan met een aantal andere dichters en muzikanten een poëtisch-muzikaal optreden verzorgen in het Raboheater in Hengelo op 17 juni 2009.
Singer-songwriter Gert Vlok Nel is voornamelijk bekend in Nederland van de documentaire “Beautiful in Beaufort-Wes” van Walter Stokman en van een aantal zeer succesvolle, volledig uitverkochte concerten. Hij gaat zijn unieke dichtkunst, ondersteund door muziek, in Hengelo ten gehore brengen als onderdeel van de manifestatie RAAKRUIMTES, de manifestatie rond de vele talenten van Breyten Breytenbach.
Breyten Breytenbach is een van de meest bekende schrijvers en dichters van onze tijd. Hij zal deze avond een aantal van zijn gedichten voordragen ondersteund door improvisaties van bekende muzikanten zoals Jeroen van Vliet. Andere dichters die meedoen aan deze avonden vol muziek en poëzie zijn: Krijn Peter Hesselink uit Amsterdam en Charl-Pierre Naudé uit Zuid-Afrika.

Achtergrondinformatie over de artiesten
Gert Vlok Nel:
Gert Vlok Nel is een zeer originele figuur in de literaire wereld van Zuid-Afrika. In de muziekscene in zijn land (en stilletjes aan ook daarbuiten) heeft hij inmiddels een cultstatus. Hij studeerde Engels, Afrikaans en Geschiedenis aan de universiteit van Stellenbosch en werkte als gids, ober en bewaker voordat hij zijn eerste en tot nu toe enige bundel publiceerde, die hem meteen beroemd maakte.
De bundel Om te lewe is onnatuurlik (Het is onnatuurlijk om te leven) bevat een aantal prachtige, persoonlijke en schrijnende gedichten, en leverde Vlok Nel de prestigieuze Ingrid Jonker Prijs op. Zijn landgenoot, de schrijver Etienne van Heerden, het meest bekend door zijn boek Die Swye van Mario Saviati (Het zwijgen van Mario Salviati) prees hem als “een van onze schitterendste talenten”.
De dichter Gerrit Komrij nam niet minder dan acht gedichten van Gert vlok Nel op in zijn anthologie van Zuid-Afrikaanse poëzie De Afrikaanse poëzie in 1000 en enige gedichten, een selectie van 350 jaar (Zuid) Afrikaanse dichtkunst.
Na de bundel Om te lewe is onnatuurlik kwam de cd Beaufort-Wes se Beautiful Woorde uit.
Op zijn debuutalbum schildert Nel een persoonlijk portret van zijn jeugd in Beaufort-Wes, een landelijke streek in Zuid-Afrika met in hoofdzaak een bevolking van arme blanken; zijn vader werkte er bij de spoorwegen. Nel schrijft songs die van een beklemmende, betoverende en bijna hypnotische kwaliteit zijn, in een Afrikaanse taal die ongewoon en vernieuwend is, en die enigszins te vergelijken is met de taalexperimenten van de prominente Zuid-Afrikaanse academica, dichter en schrijver Antjie Krog.
De documentaire “Beautiful in Beaufort Wes” van Walter Stokman, uitgezonden door de VPRO, is een indrukwekkende en ontroerende documentaire met de muziek van Gert Vlok Nel, en geeft een impressie van het dagelijkse leven van de zwarte en blanke arme gemeenschap van Beaufort West, een slaperige stadje in Zuid Afrika, in de provincie Westkaap.

Breyten Breytenbach:
Breyten Breytenbach is in Bonnievale in de provincie Westkaap geboren, ongeveer 180 km van Kaapstad af en 100 km van de zuidelijkste punt van Afrika, Kaap Agulhas. Hij studeerde aan de universiteit van Kaapstad (fine arts) en werd een verklaard tegenstander van de apartheidspolitiek. Begin jaren zestig van de vorige eeuw vertrok hij naar Parijs. Toen hij een Franse vrouw van Vietnamese afkomst trouwde mocht hij niet meer terugkeren naar zijn vaderland: volgens de wet ter voorkoming van gemengde huwelijken (1949) en de wet tegen de onzedelijkheid (1950) was het een misdaad als een blanke seksuele betrekkingen onderhield met iemand van een ander ras.
In Frankrijk was Breytenbach een van de oprichters van Okhela, een verzetsgroep tegen de apartheid voor mensen in ballingschap. Tijdens een illegale reis door Zuid Afrika in 1975 werd hij verraden (door het ANC dat hem niet vertrouwde), gearresteerd en voor hoogverraad zeven jaar in hechtenis genomen: zijn werk De ware bekentenissen van een blanke terrorist beschrijft aspecten van zijn gevangenschap. Onder zware internationale druk werd hij in 1982 vrijgelaten, waarna hij terugkeerde naar Parijs en het Franse staatsburgerschap verkreeg.
Tegenwoordig verdeelt hij zijn tijd tussen Europa, Afrika en de Verenigde Staten van Amerika. Hij is vanaf januari 2000 als gasthoogleraar verbonden aan de leerstoel voor mensenrechten aan de Universiteit van Kaapstad, en is ook betrokken bij het Gorée Instituut in Dakar (Senegal) en bij de Universiteit van New York, waar hij doceert in het kader van de opleiding “creatief schrijven”.
Het werk van Breytenbach omvat talrijke poëziebundels, romans, essays, grotendeels verschenen in het Afrikaans, waarvan bijna alles in het Engels is vertaald, maar deels ook rechtstreeks in het Engels geschreven. Daarnaast geniet hij ook faam als beeldend kunstenaar. Tentoonstellingen van zijn schilderijen en grafiek hebben in vele steden plaatsgevonden, waaronder in Johannesburg, Kaapstad, Hong-Kong, Amsterdam, Stockholm, Parijs, Brussel, Edinburgh en New York.
Dit jaar, 2009, wordt Breyten Breytenbach zeventig jaar. Om dit feit luister bij te zetten wordt in Hengelo de manifestatie RaakRuimtes georganiseerd, waarbij een ruime selectie van zijn werk, zowel op poëzie als op beeldende kunst gebied, zal worden tentoongesteld. De manifestatie vindt plaats van 14 juni tot en met 26 juli en op de avond van 17 juni zal Breytenbach zelf te midden van bevriende dichters en musici, eigen gedichten voordragen.
(voor meer informatie: zie www.raakruimtes.nl )

Jeroen van Vliet:
Jeroen van Vliet (Rosmalen, 1965) studeerde piano bij Willem Kühne en Bert van den Brink. In 1991 slaagde hij cum laude voor zijn eindexamen aan het conservatorium van Utrecht. Op zijn negentiende won hij zowel de eerst prijs als de solistenprijs op het Middelsee Jazz treffen in Leeuwarden, en voerde drie jaar later hetzelfde kunststukje uit tijdens het prestigieuze Meervaart Jazz concours in Amsterdam.
Van Vliet vestigde de aandacht op zijn kwaliteiten bij het optreden met de bands van Paul van Kemenade en Eric van der Westen. Hij heeft gewerkt met internationaal bekende artiesten als Bob Malach, Kenny Wheeler, John Zorn, Norma Winstone, Charly Mariano en Erkan Ogur. De laatste jaren is zijn samenwerking met trompettist Eric Vloeimans bijzonder goed gevallen, zowel in hun duo optreden als in de band Gatecrash (waarbij hij een Fender Rhodes bespeelde) die in 2007 een Edison verwierf. Ook speelde hij mee in het kwartet van Dick de Graaf,met de cd Moving Target als resultaat.
Jeroen van Vliet componeert voor verschillende ensembles, en ook voor choreografe Conny Jansen en voor de theatergroep Tuig.
Hij speelde op liefst 35 cd’s mee, en bracht zelf vijf albums uit, te weten Who’s afraid (1995, solo piano), Red Sun (2001, met Dré Pallemaerts en Frans van der Hoeven), En Blanc et Noir (2002, met Michael Moore en Eric van der Westen), Unseen Land (2005, met Mete Eker), The Poet & Other Tales (2008, met Pascal Vermeer en Frans van der Hoeven). In 2006 kreeg Van Vliet ‘Carte Blanche’ in het Amsterdamse Bimhuis. De radio zond het concert uit dat bestond uit een improvisatie deel voor kwartet en een gecomponeerd deel voor piano trio, strijkkwartet en klarinet.
In 2008 richtte hij een nieuwe band op, Estafest!, met altviolist Oene van Geel, gitarist Anton Goudsmit en saxofonist Mete Erker die direct energiek, opwindend en avontuurlijk van start ging.
(voor meer informatie: www.jeroenvanvliet.com)

Krijn Peter Hesselink:
Krijn Peter Hesselink is dichter, voordrachtskunstenaar en vertaler. In 2006 won hij het Nederlands kampioenschap Poetry Slam. Hij publiceerde onder meer in Hollands Maandblad, Krakatau, Lava, Armada en nrc.next. Ook was hij een van de oprichters van Wonder, een gezelschap dat plezier maakt met de samenleving, en hielp hij als projectleider de Burgerbuddy lanceren, een programma waarbij burgers een politicus of ambtenaar adopteren. Samen met Crooked Line wekt hij zijn gedichten tot leven in computeranimaties.
(voor meer informatie: www.krijnpeter.nl)

Charl-Pierre Naudé:
Charl-Pierre Naudé is een van de meest interessante dichters van Zuid-Afrika, ook al heeft hij maar een bundel gepubliceerd, Die nomadiese oomblik (Het Nomadisch Moment), die in 1995 is verschenen. Zijn eersteling kreeg een enthousiast onthaal, en een van de recensenten noemde die bundel het opvallendste debuut van de voorbije tien jaar. Niet verwonderlijk dat aan Naudé in 1997 de prestigieuze Ingrid Jonker prijs voor poëzie werd toegekend.
De Nederlandse dichter Gerrit Komrij nam in zijn volumineuze anthologie van Afrikaanse poëzie niet minder dan acht gedichten op uit Die nomadiese oomblik, geen gering aantal voor een debuut, en een eer die slechts voor weinigen is weggelegd.
In vergelijking met de poëzie van zijn landgenoten Gert Vlok Nel en Loit Sôls is de dichtkunst van Naudé opmerkelijk esthetisch; zij mist de overdadige gevoeligheid en romantische zielenpijn die men in het werk van Vlok Nel aantreft, zowel als de licht belerende toon van de taalexperimenten van Sol.
In een interview met een Zuid-Afrikaanse krant zegt Naudé dat poëzie voor hem zowel een sociale als een individuele kant heeft, echt een uitspraak voor een Zuid-Afrikaanse dichter/journalist. Naudé droomt er van ooit aan het roer te staan van een schip waarmee hij de rivier de Congo in Zaïre afvaart.
Hoewel Naudé voornamelijk bekend staat als een Afrikaanse dichter, zorgen eigen vertalingen van zijn werk in het Engels voor een groter publiek. Van deze vertalingen zei Lionel Abrahams onlangs: “Dit zijn zeer frisse en waardevolle bijdragen aan de in het Engels verschenen Zuid-Afrikaanse poëzie. De dichterlijke kwaliteit zit hem minder in klank, verbeelding en vorm, maar meer in dromerige (echter niet koel surrealistische) situaties die zijn geworteld in realistische beschrijvingen en karakteriseringen, en in de opgeroepen geschiedenis van Zuid-Afrika, en somtijds in verwijzingen naar wetenschappelijke theorieën.”

Kaartverkoop (kaarten kosten 20 Euro)
RABOTHEATER HENGELO
Beursstraat 44
7551 HV Hengelo
Kantoor (ma t/m vrij 9.00 ? 17.00): 074-255 67 77
Kassa (ma t/m za 12.00 ? 16.00): 074-255 67 89
Mail algemeen: info@rabotheater.nl
www.rabotheater.nl

Algemene informatie over alle activiteiten van de manifestatie RAAKRUIMTES: www.raakruimtes.nl

(bron: Persbericht Raakruimtes, op de foto is afgebeeld: Breyten Breytenbach)