Quadriga, een eindspel – F. Springer

Binnenkort verschijnt bij uitgeverij Querido Quadriga, een eindspel, de langverwachte Berlijn-roman van F. Springer.

In de nadagen van de DDR krijgt journalist Robert Somers een uitnodiging voor een werkbezoek aan Oost-Berlijn. Daar wordt hij toevertrouwd aan de raadselachtige Monika Rittner, de officiële gids die hem rondleidt en hem bij belangrijke Partijleden introduceert.

Terwijl Somers de grote successen van de DDR moet aanhoren en aanschouwen, valt hij in de slagschaduw van de Brandenburger Tor genadeloos voor de schoonheid van zijn gids. Is die aantrekkingskracht wederzijds, of speelt zij een geraffineerd spel met hem?
Op meesterlijke wijze schetst Springer in deze melancholische en tegelijk geestige roman een maatschappij die ten einde loopt en een man die zijn laatste liefde achterna reist.’

De oud-diplomaat is bij het grote publiek bekend door zijn boeken Bougainville, Bandoeng-Bandung en Sterremeer, het Boekenweekgeschenk van 1990. Hij ontving in 1995 de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre.

Van 1985 tot 1989 was F. Springer ambassadeur in de DDR, standplaats Oost-Berlijn. In zijn nieuwe roman, Quadriga (het vierspan op de Brandenburger Tor), wordt in de slagschaduw rond de val van de Muur menig eindspel gespeeld.

Quadriga, een eindspel

Auteur: F. Springer
Verschijnt bij: Uitgeverij Querido (oktober 2010)
Prijs: € 17,95

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer