Quadriga, een eindspel – F. Springer

Binnenkort verschijnt bij uitgeverij Querido Quadriga, een eindspel, de langverwachte Berlijn-roman van F. Springer.

In de nadagen van de DDR krijgt journalist Robert Somers een uitnodiging voor een werkbezoek aan Oost-Berlijn. Daar wordt hij toevertrouwd aan de raadselachtige Monika Rittner, de officiële gids die hem rondleidt en hem bij belangrijke Partijleden introduceert.

Terwijl Somers de grote successen van de DDR moet aanhoren en aanschouwen, valt hij in de slagschaduw van de Brandenburger Tor genadeloos voor de schoonheid van zijn gids. Is die aantrekkingskracht wederzijds, of speelt zij een geraffineerd spel met hem?
Op meesterlijke wijze schetst Springer in deze melancholische en tegelijk geestige roman een maatschappij die ten einde loopt en een man die zijn laatste liefde achterna reist.’

De oud-diplomaat is bij het grote publiek bekend door zijn boeken Bougainville, Bandoeng-Bandung en Sterremeer, het Boekenweekgeschenk van 1990. Hij ontving in 1995 de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre.

Van 1985 tot 1989 was F. Springer ambassadeur in de DDR, standplaats Oost-Berlijn. In zijn nieuwe roman, Quadriga (het vierspan op de Brandenburger Tor), wordt in de slagschaduw rond de val van de Muur menig eindspel gespeeld.

Quadriga, een eindspel

Auteur: F. Springer
Verschijnt bij: Uitgeverij Querido (oktober 2010)
Prijs: € 17,95

Recent

12 januari 2018

Voelen met verstand

10 januari 2018

Te mooi om waar te zijn

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 januari 2008

Vertraagd licht en andere verhalen, PBnf

Het blijft altijd lastig een verhalenbundel te bespreken hoewel door deze verhalenbundel een rode draad loopt.

Op de flaptekst staat: De personages in deze verhalen treden elke dag de wereld monter tegemoet, om dan altijd weer te ontdekken dat het leven tegenstrijdige eisen stelt. De situaties waarin ze terechtkomen zijn verwarrend – tragisch voor hen, vaak hilarisch voor de lezer. In deze subliem geschreven verhalen komen heel verschillend mensen vooral zichzelf tegen, op een manier die zowel herkenbaar eigentijds als bijzonder indringend is.

Lees meer