Pleun – Detlev van Heest

Verschenen: Pleun, het vervolg op De verzopen katten en de Hollander van Detlev van Heest.

In zijn column in NRC Handelsblad schreef Frits Abrahams onlangs met hoeveel plezier hij het debuut van Van Heest heeft gelezen: ‘Tip voor de liefhebbers van J.J. Voskuil: lees Detlev van Heest’ .

In Pleun gaat het verhaal over Van Heest en zijn vrouw verder. Als zij Japan verlaten, lijkt voor hen een zorgeloos bestaan te beginnen. In het zuiden van Nieuw-Zeeland, in een paradijselijk landschap aan zee, wonen ze tussen hun dieren. Maar de idylle duurt niet. Van Heest waant zich geïsoleerd en verloren in een harde immigrantenmaatschappij. Tot hij en zijn vrouw een Nederlands echtpaar ontmoeten. Tussen de vier bloeit snel een innige vriendschap op, met de charismatische Pleun als spil. Terwijl de onderlinge banden tussen de twee echtparen steeds strakker worden, komt het tot een conflict en crisis waaruit geen uitweg mogelijk is.

De uitgever zegt over dit boek: ‘Met zijn botsing van verschillende karakters is Pleun een boek als een bankschroef die op elke bladzijde een slag wordt aangedraaid tot de beklemming bijna lichamelijk voelbaar is. Pleun en het eerder dit jaar verschenen De verzopen katten en de Hollander (genomineerd voor de Anton Wachterprijs) bieden een meeslepende zoektocht van een ontwortelde naar houvast.’

Bij Uitgeverij Van Oorschot is nummer 43 van Tirade verschenen met daarin o.a. een artikel van Jos Vos over Detlev van Heest.

Detlev van Heest werkt als parkeercontroleur in Hilversum.

Pleun

Auteur: Detlev van Heest
Verschenen bij: Uitgeverij Van Oorschot
Prijs: € 45,- (gebonden), € 25,- (paperback)

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

13 maart 2018

Tussenwezens

Literair Nederland - 10 jaar geleden

31 maart 2008

Hans Lodeizen,Koen Hilberdink

Na de biografie over Hans Lodeizen van Gerard Bes uitgegeven in 2001 nu wederom een biografie over deze dichter. Als je de kritieken mag geloven is de biografie van Hilberdink een stuk beter en helderder. Zelf heb ik het boek van Bes niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen.

Hans Lodeizen is vooral bekend als de gevoelige, jonggestorven dichter. In deze biografie komt echter vooral de strijd met zijn vader en het accepteren van zichzelf als homoseksueel zijnde naar voren.

Lees meer