Agenda

Platvorm voor muziek en Literatuur – Explore the North – Leeuwarden

Explore the North is een nieuw cultureel platvorm in Leeuwarden dat komend weekend voor het eerst plaatsvindt. Het programma met muziek, literatuur, poëzie en cross-overs draait volledig om het Noordse gevoel. Van Canada tot Groot Brittannië, van Scandinavië en de Baltische staten tot aan de Lage Landen. Het verbinden en versterken van gelijkgestemde kunstenaars uit het noorden is een essentiële doelstelling van het festival. 

Met een onderscheidende programmering wil Explore the North muziek en literatuur niet naast elkaar vertonen, maar verweven in improvisaties, specifieke opdrachten en speciale artist-in-residence programma’s, waarbij de hang naar het noorden wordt onderzocht en gedeeld met het publiek. Het festival richt zich op het samenbrengen en mengen van deze disciplines. Het programma wordt decentraal gepresenteerd op prachtige, ongekende plekken in de binnenstad van Leeuwarden. Deze locaties kenmerken zich door intimiteit en kleinschaligheid.

Explore the North: een plek waar kunst gemaakt wordt dmv opdrachten en internationale uitwisselingen. Vaak spontaan, soms veroorzaakt. De gezamenlijke zoektocht naar het ‘Noordelijke’ gevoel vindt plaats binnen de muzikale en literaire programmering, maar ook binnen speciale projecten. Zo zijn er twee beeldend kunstenaars aangetrokken voor Explore the North. De kunstschilder Gerard Boersma en fotografe Marije Kuiper. Daarnaast gaat ook de nieuwe voorstelling Elena van It Langstme en de Dea op het festival in première en is er een speciale Samling Label Day op het festival te zien, met verschillende artiesten.

Jóhann Jóhannsson en Hildur Guðnadóttir van múm spelen in de Grote Kerk en in de intieme Lutherse Kerk is Seeljocht te zien . Daarnaast is exclusief het Van Sminia Huys opengesteld voor dit festival en wordt er opgetreden in de voormalige Synagoge (Danscentrum Saco Velt), PostPlaza (het voormalige postkantoor) en de oude strafgevangenis de Blokhuispoort. De locaties bevinden zich allemaal op loopafstand van elkaar.

Symposium 25 november
Voorafgaand aan het festival organiseert Explore the North in samenwerking met Tresoar op vrijdag 25 november een avond waarin de zoektocht naar ‘het noordelijk gevoel’ centraal staat. Onder leiding van dichter en avondvoorzitter Tsead Bruinja wordt een veelzijdig programma gepresenteerd met literatuur, poëzie en muziek. De Edda (een verzameling literaire en mythologische werken uit het middeleeuwse IJsland) vormt de rode draad van deze avond met Remco Ekkers, Atte Jongstra, Teitur, Kester Freriks, Abe de Vries en It Langstme.
De avond is gratis toegankelijk.

Op zaterdagmiddag 26 november wordt er een literaire reis door het noorden van Friesland gemaakt. Het publiek reist in kleine groepen, samen met de kunstenaars naar een aantal bijzondere locaties in de provincie.

Kijk voor meer informatie op www.explore-the-north.nl.
Tickets 19,50 bij: http://explore-the-north.nl/kaarten
Vrijdag 25 en zaterdag 26 november: Explore the North